Els ministres de Finances de la zona euro han anunciat avui la seva intenció d'endurir la normativa relativa a les agències de qualificació de riscos, després d'escoltar les queixes de la ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado, sobre aquesta qüestió.

La titular d'Economia francesa, Christine Lagarde, ha explicat que Salgado els havia transmès la seva preocupació pel fet que Moody's rebaixés la nota espanyola hores abans que el Banc d'Espanya publiqués les necessitats de capital de bancs i caixes, la setmana passada.

Aquesta circumstància, juntament amb les queixes expressades per Grècia en el mateix sentit, ha motivat que els ministres de la zona euro decidissin demanar a la Comissió Europea que inclogui "calendaris, regles, principis", així com l'obligació que les agències justifiquin les seves qualificacions en el reglament que Brussel•les prepara sobre les agències de mesurament de riscos.

La setmana passada, la Comissió Europea ja va recollir les queixes d'Espanya i Grècia en un comunicat conjunt dels comissaris d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i Mercat Interior, Michel Barnier, en què van anunciar que Brussel·les presentarà la seva proposta abans del final de l'estiu.

"Els últims dies han posat de relleu una vegada més l'important que és un entorn més i millor regulat per les qualificacions", van dir en el comunicat, en què afegien que les reformes "faran front als nombrosos problemes que sabem que hi ha" en aquest sector.