Hisenda retornarà a partir de dimecres 11.167.000 (el 7,33% menys que l'any anterior) a 15,2 milions de contribuents (el 1,49% menys) en la campanya de renda 2010 , que tindrà 19,4 milions de declarants i l'atenció a les oficines començarà el 3 de maig i acabarà el 30 de juny.

Així ho van anunciar en conferència de premsa, el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña i el director de l'Agència Tributària, Juan Manuel López Carbajo, els quals van informar que es preveu que 3,8 milions de contribuents presentin declaracions a ingressar per un import de 6.184 milions d'euros (el 3,46% més).

El més destacable aquest any és que l'esborrany es pot obtenir immediatament per Internet o per telèfon des d´aquest dilluns i fins al 30 de juny sense necessitat d'haver d'esperar rebre els documents al domicili.

Per obtenir l'esborrany es demanarà el número del NIF, la dada de la casella 698 de la renda 2009 i un número de telèfon mòbil.

Hisenda enviarà al mòbil un SMS amb el número de referència que permet consultar, modificar i confirmar l'esborrany.

El contribuent que no ho obtingui per internet el rebrà per correu a partir de maig.

Una altra novetat és que aquest any Hisenda, a petició d'algunes comunitats autònomes, informarà els contribuents sobre aquells ingressos que encara que hagin estat percebuts el 2010 corresponguin a endarreriments d'altres anys, i la regularització s'ha de fer mitjançant una declaració complementària de l'exercici a què són imputables.

Aquesta circumstància pot afectar al voltant d'un milió de contribuents, segons Hisenda.

L'Agència Tributària preveu que posarà a disposició dels contribuents 22.140.000 d'esborranys i dades fiscals (el 2,59% més que l'any anterior).

El termini per sol·licitar l'esborrany o les dades fiscals acaba el 27 de juny.

Per als que van demanar l'esborrany en la casella de declaració de l'IRPF 2009 o ho van confirmar l'any passat, es posarà a la seva disposició sense necessitat que el tornin a demanar.

Fins avui, segons Hisenda, ja hi ha prop de 17 milions de peticions d'esborrany.

El termini per confirmar l'esborrany finalitza el 30 de juny, excepte si el resultat és per ingressar i es domicilia el pagament, en aquest cas acaba el 27 de juny.

Tenen dret a rebre l'esborrany els contribuents que només tinguin únicament rendiments del treball, rendiments de capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte, lletres del tresor, imputació de rendes immobiliàries de dos immobles com a màxim, guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte i subvencions per a la compra d'habitatge habitual.

Hisenda recomana que es revisi i, si s'escau, inclogui o modifiqui a l'esborrany partides com immobles i les seves referències cadastrals, circumstàncies personals i familiars que han canviat el 2010, aportacions de quotes sindicals, deducció per inversió en habitatge habitual i compensació per la seva adquisició abans del 20 de gener de 2006.

També cal estar atent a les deduccions per lloguer de l'habitatge habitual, per obres de millora en l'habitatge habitual, per compte habitatge i altres deduccions autonòmiques.

L'Agència Tributària contractarà 4.940 persones per a la campanya de renda, de les quals 1.600 estaran en oficines i 3.340 seran agents en plataformes telefòniques