Un total de vint bancs i caixes d'estalvis espanyoles seran sotmesos aquest any als test de solvència europeus per mesurar la seva capacitat de resposta davant situacions adverses, segons la llista divulgada avui per l'Autoritat Bancària Europea (ABE).

Novament Espanya és amb diferència el país amb més entitats sotmeses al control dels supervisors bancaris, ja que els bancs i caixes del país suposen un 26,6 per cent del total de la llista, que inclou noranta entitats de tot Europa.

L'any passat, les proves de solvència es van realitzar a 91 entitats, de les quals set eren espanyoles, encara que llavors el procés de consolidació del sector financer no estava igual d'avançat que ara.

Després d'Espanya, el país amb més bancs inclosos aquest any és Alemanya, amb tretze, Grècia, amb setze, Itàlia, amb cinc, i Dinamarca, França, Holanda, Portugal, Suècia i el Regne Unit, amb quatre.

Irlanda, que l'any passat en tenia dos, en tindrà ara tres, igual que Àustria.

Amb dues entitats figuren Bèlgica, Xipre i Eslovènia, mentre que Finlàndia, Hongria, Luxemburg, Noruega, Polònia i Malta tenen tan sols en tenen una.

Les entitats superaran els tests de solvència si són capaços de mantenir, en la hipòtesi més adversa, com a mínim un 5 per cent de "Tier 1", proporció que reflecteix el capital, reserves i altres actius de qualitat existents per fer front als riscos assumits.

En el cas d'Espanya, s'ha de mesurar la capacitat de resistència del Banc Santander, el BBVA, Bankier, liderat per Caja Madrid i Bancaixa, i La Caixa.

Però la llista que inclou també el Banc base, la unió ja trencada entre la CAM, Cajastur, Caja Cantabria i Caja Extremadura, al Banc Popular, al Banc Sabadell, a CatalunyaCaixa, a NovacaixaGalicia, i al Banc Mare Nostrum.

Hi figuren a més Bankinter; Caixa Espanya / Caja Duero, ara en procés de fusió amb Unicaja, que apareix per separat en la llista, Banca Cívica, Ibercaja, Banco Pastor, BBK.

Completen la llista Unnim, Kutxa, Caja3, Banca March, Caixa Vital, Caixa Ontinyent i Caixa Pollença.

El 2010, de les 91 entitats analitzades, només set "van suspendre" el test en no arribar a la solvència exigida en la hipòtesi econòmica més adversa, que incloïa una crisi econòmica i de deute: un banc alemany, un altre grec, i quatre agrupacions de caixes espanyoles, a més de la intervinguda CajaSur.

No obstant això, malgrat que aquestes entitats espanyoles no van aconseguir el ràtio de solvència mínim exigit en aquelles proves-el 6% Tier 1 -, el suport públic que necessitaven no arribava al 1,5% del PIB, molt inferior al capital injectat en els bancs d'altres països.