Els inversors particulars clients de les nous entitats financeres que participen en la col·locació tindran l'oportunitat per segona vegada en menys d'un any de comprar per un mínim de mil euros i un màxim de dos milions bons de la Generalitat a un i dos anys, amb rendibilitats que van del 4,25% al 4,75%, respectivament, segons la direcció general de Política Financera i Assegurances.

L'emissió, d'un total de 2.700 milions i que començarà aquest dilluns, no preveu prorrateig com l'anterior del novembre, cosa que suposa que l'operació finalitzarà quan s'exhaureixen els bons. El cost que pagarà el Govern per la col·locació oscil·larà entre el 2,5% i el 0,75% per l'emissió a un any i entre el 3,5% i l'1% per als bons a dos anys.

Les entitats financeres que col·laboren en la col·locació són Banc Sabadell, 'la Caixa', CatalunyaCaixa, Unnim i Barclays, que actuen com entitats asseguradores de l'operació, i Ahorro Corporación Financiera, Caixa d'Enginyers, GVC Gaesco i Deutsche Bank, que actuen únicament com entitats col·locadores. Banc Sabadell actua com coordinador i banc agent de la col·locació. La Generalitat informa que només els clients d'aquestes entitats podran adquirir aquesta emissió.

El desemborsament real de la compra de bons es farà efectiu per l'entitat financera cinc dies hàbils després de finalitzar el període de subscripció que comença aquest dilluns 11 d'abril i que sense data concreta de finalització s'acabarà quan es col·loquin els 2.700 milions d'euros.

Mentre que l'emissió de bons té el seu topall en els 2.700 milions de l'operació, l'emissió de bons a dos anys té un topall de 1.066 milions d'euros, atès que aquesta és la quantitat que pot emetre a dos anys la Generalitat dins dels límits dels 1.866 milions que va autoritzar a endeutament a llarg termini el govern de l'estat espanyol el 25 de febrer passat. Es considera emissió a llarg termini l'endeutament a partir d'un any.

Fins ara, la Generalitat ha exhaurit 800 milions d'aquests 1.866 milions. 400 milions amb un crèdit tancat aquest mes de març amb el Banc Santander a 4 anys amb un tipus d'interès del 5,7%, i uns altres 400 milions al 5,375% d'un emissió de deute públic als mercats espanyol i internacional.

Un portaveu del Departament d'Economia ha explicat que l'emissió de bons a dos anys finalitzarà quan s'arribi al topall del 1.066 milions del límit disponible de l'autorització del govern espanyol. Tot i això, si el mercat opta per comprar 2.700 milions de bons a un any, l'emissió de la Generalitat també es tancarà, en aquest cas, sense exhaurir els 1.066 milions que resten de l'autorització d'endeutament del govern espanyol.

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha destacat avui que l'emissió de bons a particulars sortirà "més barata", com a mínim pel que fa a deute "a un any", que l'emesa pel tripartit.

En roda de premsa, Oriol Pujol ha ressaltat que aquesta emissió de deute serà "més econòmica" i que el Govern d'Artur Mas demostra així que "es poden fer les coses millor" que l'anterior Govern.

També ha afirmat que el Govern d'Artur Mas pot ser que tingui "una credibilitat" que no tenia el tripartit i que, sigui pel que fos, "s'ha aconseguit col·locar deute generant un estalvi important per als catalans" amb "molt pocs mesos de diferència".

Pujol ha respost d'aquesta forma a la diputada del PSC Rocío Martínez-Sampere, que ha destacat que l'emissió de bons a particulars de l'actual Govern és una "bona" operació però que, al mateix temps, ha reclamat disculpes a CiU per les crítiques que va llançar a l'anterior executiu per l'elevat interès que es pagava.