L'ajustament dels pressupostos de les administracions públiques està passant una dura factura al sector de l'obra pública. Segons dades de la patronal SEOPAN, en els primers dos mesos de 2011, a Girona s'han licitat obres per valor de 73,6 milions d'euros, el que suposa una caiguda del 6,9% respecte el mateix període de l'any passat. No obstant, Girona surt prou ben parada de les retallades projectades per les administracions. La caiguda de la licitació a Catalunya supera el 47%, mentre que en el conjunt de l'Estat és del 36,4%. Segons dades de la patronal de les grans constructores, la licitació d'obra pública a Catalunya va ser en els primers dos mesos de l'any de només 375,5 milions d'euros, el 13,6% de la del conjunt de l'Estat.

Els constractistes catalans van alertar ahir que pràcticament no hi haurà inversió en obra pública a Catalunya, ja que només es farà part de l'obra contractada l'any 2010, pel que han donat l'any per perdut i han demanat al govern català que es comprometi a invertir en obra pública uns mil milions d'euros el 2012.

El president de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC), Rafael Romero, va advertir Catalunya perdrà aquest any 84.000 llocs de treball en la construcció i sectors relacionats n caure un 30% la inversió en l'obra pública.

Segons Romero va assenyalar que el sector de la construcció seguirà perdent llocs de treball aquest anys, un total de 30.000 als quals cal afegir uns altres 54.000 aturats que vindran de la indústria i serveis relacionats amb el sector, com ciment, ceràmica o l'equipament de la llar.

Els contractistes van assenyalar que des de l'any 2007 el sector de la construcció s'ha reduït en un 50% a Catalunya i que, en els pròxims tres anys, desapareixeran la meitat de les 200 empreses que hi ha a Catalunya que treballen en obra pública i han presentat un pla perquè les que quedin siguin més competitives.

Romero va explicar que la crisi en el sector de la construcció va tenir una primera etapa entre el 2008 i el 2010 amb una important caiguda del sector immobiliari durant la qual es van destruir 104.701 llocs de treball i una segona etapa, que ja es va iniciar el 2010, però que tindrà el seu punt àlgid el 2011, en què hi haurà una important caiguda en l'obra pública i, encara que la construcció d'habitatge nou no caurà tant, seguirà baixant un 5%.

Entre el 2007 i el 2010 el consum de ciment a Catalunya va baixar més d'un 55%, mentre que el nombre de treballadors de la construcció es va reduir un 40%, cosa que, segons Romero, significa que les empreses tenen una ocupació més gran que el que els demanda el mercat.

Peatges per als usuaris

Romero, va proposar que s'impulsi el peatge en la construcció de l'obra pública, perquè el futur tornarà a ser el «pagament per peatge» i les infraestructures les pagaran els qui les utilitzin. En aquest sentit va descartar sistemes com el peatge a l'ombra.