El Govern ha reduït d'un any a sis mesos el període de cotització que es reconeixerà al treballador quan la seva empresa regularitzi voluntàriament la seva situació en el marc del pla d'ocupació submergida, segons el segon esborrany que ha remès als agents socials.

Fonts pròximes a la negociació han confirmat que aquest és un dels pocs canvis introduïts en el document remès dimecres passat a patronal i sindicats, que ja es va guanyar els retrets de les dues parts. Així, la nova proposta no hauria servit per acostar posicions.

Concretament, les mateixes fonts assenyalen que els efectes de l'alta en la Seguretat Social d'aquests treballadors tindran caràcter retroactiu amb un límit en l'1 de gener de 2011, sis mesos abans que acabi el termini perquè les empreses puguin realitzar aquestes regularitzacions voluntàries, que es manté en el 30 de juny. Aquest termini era d'un any en la primera proposta de l'Executiu.

A més, el Govern es manté ferm que aquestes regularitzacions puguin donar lloc tant a contractes temporals com indefinits, sense que les empreses hagin de fer front a sancions administratives.

Es manté també que aquestes empreses puguin ajornar els seus deutes amb les Seguretat Social, sense que hagin de presentar obligatòriament garanties per assegurar el pagament de les cotitzacions.