El president de la Confederació Espanyola d'Hotelers i Allotjaments Turístics (CEHAT), Joan Molas, ha assegurat que l'afluència als hotels catalans ha estat molt bona, especialment a partir de dijous, fregant la plena ocupació a Barcelona, ??i amb un ventall de nacionalitats molt ampli. "A la Costa Daurada ha anat bastant bé però, per raons climatològiques, hem punxat una mica al Pirineu, on l'ocupació només ha arribat al 50 o el 60 per cent", ha assenyalat Molas en declaracions a RAC 1 recollides per Europa Press .

Les dades en altres zones de Catalunya són també molt positives, com a la Costa Brava on s'han omplert el 75 per cent de les places hoteleres disponibles.

A diferència dels bons resultats registrats a les zones costaneres, les dades de les zones de muntanya no són tan positives, encara que Molas ha assegurat que es recuperaran a l'estiu perquè "les economies del mercat europeu funcionen i compensen el mercat interior, que ha fallat ".

En aquest sentit, el president de la CEHAT ha recordat que l'ocupació turística a l'estat espanyol depèn de la recuperació econòmica europea i que es nota que Alemanya i Holanda ja han superat la crisi, de manera que el turisme que prové d'aquests països ha augmentat un 20 per cent respecte als anys anteriors.

Un altre dels països més rellevants és Rússia ja que "el 50 per cent dels turistes russos de l'estat vénen a Catalunya", i s'està convertint en un client potencial molt important.

Nous reptes del sector

Molas ha reconegut que el sector ha de reflexionar per atraure nous públics i ha defensat als clients de sol i platja, que durant molts anys han estat "demonitzats" quan, en realitat, són necessaris perquè el turisme espanyol viu d'ells.

"Hem d'augmentar la qualitat i pensar no només en el volum sinó també en la rendibilitat de les empreses", ha aconsellat.

Finalment, ha reconegut que el turisme pot suposar una molèstia als habitants i ha suggerit que és necessari "reeducar als visitants i posar limitacions a certes coses".