El nombre de turistes que van venir a Catalunya el primer trimestre del 2011 per avió, tren, carretera o mar va sumar 2,072 milions de persones, el que suposa un descens de l'1,1% en relació amb el mateix període del 2010, segons l'enquesta de Moviments Turístic a Fronteres (Frontur), que elabora l'Institut d'Estudis Turístics, adscrit al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. El Ministeri treu importància al descens que s'explica per raons estacionals atès que el 2010 una part important dels turistes de Setmana Santa es van comptabilitzar el primer trimestre, mentre que aquest any, aquestes vacances ha caigut més tard, a finals d'abril, cosa que impedeix fer una comparació estadística homologable.

Els turistes britànics segueixen sent el primer país emissor de turistes cap a l'estat espanyol, tot i registrar una caiguda del 4,8% en dades del conjunt de l'estat espanyol. Després del Regne Unit, els altres dos mercats emissors són Alemanya i França per aquest ordre, segons dades del Ministeri.

A més d'aquests primers mercats emissors de turistes en direcció a l'estat espanyol, l'enquesta destaca el creixement registrat durant el primer trimestre pels mercats dels Països Baixos, que augmenta un 22,3% el primer trimestre, el mercat belga, amb un increment del 20%, Suïssa, que creix un 14,8%, Països Nòrdics (+11,7%) i Itàlia, on els turistes procedents d'aquest país augmenten l'11%.

Les pernoctacions pugen un 4,5%

Les pernoctacions en hotels a Catalunya van sumar la xifra de 2,45 milions de turistes fins al març, fet que suposa un augment del 4,5% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior.

Les pernoctacions a Catalunya van pujar per sota de la mitjana a Espanya, ja que en establiments hotelers espanyols les pernoctacions van créixer un 4,9% al març respecte al mateix mes de fa un any, amb 18 milions de nits registrades, segons l'informe publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'ocupació hotelera per places a Catalunya va ser del 43,6%, per sota de la mitjana espanyola, que es va situar en el 46,3%, tres punts per damunt. A Catalunya l'estada mitjana dels turistes va ser del 2,3 dies, també per sota de la mitjana espanyola, que es va situar en tres jornades.

El principal destí per als no residents va ser Canàries, amb un 21,6% més respecte al març del 2010, mentre que Catalunya va incrementar les pernoctacions d'estrangers un 7,7% i Andalusia, un 16,7%.

Els residents van preferir viatjar a Andalusia, encara que un 6,8% menys, seguida de la Comunitat Valenciana, amb un 6,6% menys, i Catalunya, que va augmentar un 0,5%.

Al març, Canàries va ser la comunitat autònoma amb un grau més gran d'ocupació de places amb el 76,3%, seguida de les Balears amb el 54,1% i la Comunitat de Madrid amb el 50,3%.

Els punts turístics amb un nombre més gran de pernoctacions van ser Madrid, Barcelona i San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària).