El nombre d'aturats registrats a les Oficines de Treball a Girona va disminuir en 3.040 persones el mes d'abril coincidint amb la Setmana Santa i l'inici de la temporada turística. En termes percentuals, Girona és la tercera demarcació de l'Estat on més cau la desocupació el mes passat, la segona on més va augmentar la contractació i una de les set que registra un descens interanual de l'atur. També són positives les dades d'afiliació. La Seguretat Social va guanyar el mes passat 7.338 nous cotitzants a Girona, sis mil dels quals provenen dels sectors de l'hostaleria (gairebé 5.000) i del comerç (un miler).

Tot i que el sector turístic va ser el gran responsable del descens de l'atur a les comarques gironines, la desocupació va baixar en tots els sectors productius gironins durant el mes d'abril.

La caiguda intermensual de Girona, el 5,24%, és la més alta de l'Estat, només superada per les Illes Balears, amb una disminució del 6,24%, i la demarcació d'Alaba, al País Basc, on la disminució de l'atur de l'abril ha estat del 5,87% en relació amb el març. En el conjunt de Catalunya, la desocupació va baixar un -1,59% l'abril, mentre que a l'Estat la baixada va ser de l'1,48%

Respecte a l'abril de 2010, l'atur registrat a les comarques gironines ha disminuït un 0,71%, ja que hi ha 394 persones menys en aquesta situació. Girona és l'única demarcació catalana on l'atur disminueix en termes interanuals.

L'abril és un mes on l'atur cau tradicionalment. Des de l'any 2006, només amb l'excepció del 2008, en plena crisi econòmica, l'atur registrat de l'abril, sense tenir en compte el factor estacional que suposa en quin mes cau la Setmana Santa, sempre ha disminuït en relació amb el març, almenys des del 2006 amb les dades publicades pel Ministeri de Treball.

Pel que fa a la contractació, durant el quart mes de l'any, es van firmar 16.658 contractes a Girona, cosa que suposa un increment del 20,4% respecte al març. En l'acumulat de l'any, a Girona s'han registrat 55.137, prop d'un 2% més que en el primer quadrimestre del mateix període de l'any anterior. L'increment de la contractació es concentra en la temporal, que creix més d'un 5%, mentre que la indefinida cau més d'un 4%. No obstant això, Girona és després de Madrid, la demarcació de l'Estat amb més percentatge de contractes indefinits (15,93%).

Prudència en les reaccions

Tant les organitzacions patronals i els sindicats catalans van advertir que la reducció de l'atur en el mes d'abril està vinculada directament amb l'augment del turisme de Setmana Santa i van demanar prudència a l'hora de valorar les dades d'ocupació.

Per la UGT de Catalunya, "igual que l'any anterior, el descens de les persones desocupades no deixa de ser un miratge en un mercat de treball malalt i totalment estacional", mentre que CCOO va advertir també que la reducció de l'atur s'explica també per "la no renovació de la demanda de treball, atès que s'esgoten les prestacions i cau la contractació".

Des de la patronal, Foment del Treball assegura que les dades del mes d'abril passat no permeten afirmar que estem davant un canvi de tendència, perquè en el mes d'abril "poden haver influït positivament els efectes derivats de la Setmana Santa".