La supressió de vols per part de Ryanair fa perillar seriosament l'activitat congressual a l'Auditori de Girona, que ja ha patit les primeres cancel·lacions de congressos.

Des d'avui i fins divendres, l'Auditori Palau de Congressos acollirà el Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Nutrició Parenteral i Enteral. Es tracta d'una trobada mèdica que comptarà amb l'assistència d'uns 650 participants, 150 menys dels previstos. Aquest descens de participació és atribuïble a la retallada de vols que Ryanair ha aplicat a l'aeroport de Girona, sobretot el vol amb Madrid, per la falta d'acord en el conveni pel qual rep suport econòmic de la Generalitat i les institucions gironines.

Segons va explicar ahir el director de l'Auditori, Ramon Barnosell, a Ràdio Girona, l'empresa organitzadora del Congrés no preveu organitzar cap altra activitat a Girona mentre no hi hagi un vol directe entre Girona i Madrid.

Aquest no ha estat el primer cop per l'activitat de congressos a Girona relacionada amb la progressiva retirada de Ryanair de l'aeoport gironí. Així, un festival de dansa que en els darrers anys havia portat 1.500 persones a Girona per Setmana Santa ja no es va celebrar aquest any, ja que els organitzadors van preferir anar a Barcelona coincidint amb l'arribada de Ryanair al Prat.

Així mateix, també s'ha anul·lat un congrés d'infermeria, que el febrer de l'any vinent tenia previst portar unes 500 persones a Girona.

Davant aquesta evolució, Barnosell va alertar que l'activitat de congressos a Girona perilla si no hi ha vol a Madrid en breu.

Segons un estudi recent presentat per la Fundació de l'Auditoria, els congressos i d'altres activitats i jornades han generat 22,5 milions d'euros d'impacte econòmic a les comarques gironines des de l'any 2006.

En aquests anys s'han organitzat un total de 56 congressos, 96 jornades i 148 convencions o altres esdeveniments, és a dir, en total 300 activitats. La posada en marxa de l'equipament ha generat 64 llocs de treball directes i indirectes. Si la mitjana estatal d'assistents a congressos és de 194, a Girona la mitjana s'enfila a 478. Del que es gasten els congressistes a Girona, el 33% es destina a l'allotjament, el 22% a la inscripció i el 16% als àpats. En els darrers cinc anys l'Auditori ha generat 64 llocs de treball i 3,2 milions d'euros en encàrrecs directes a proveïdors d'empreses gironines.