Telefónica assumirà el cost total de l'Expedient de Regulació d'Ocupació dels treballadors afectats, incloent l'atur i el pagament a la seguretat social dels seus cotitzacions, pel que ha reduït de 8.500 a 6.500 el nombre màxim d'empleats en el termini de tres anys.

Fonts de Telefónica han assenyalat a EFE que en assumir el cost total de l'ERO, una part dels fons que anaven a destinar a la reducció d'ocupació han de emprar al pagament dels costos que habitualment assumeix l'Estat de manera que el màxim d'afectats seran 6.500 de telefonia fixa, el 20% de la plantilla, el mateix nombre que van anunciar inicialment.

Les mateixes fonts han assenyalat a EFE que encara que no tenen cap obligació d'assumir aquests costos, entenen que Telefónica és una empresa referent per a l'economia espanyola.

Per vincular l'ERO al conveni col•lectiu que ara s'està negociant de forma paral•lela, la vigència d'aquest es reduiria també als tres anys.

La direcció de Telefónica i els sindicats han celebrat aquest dimarts la primera reunió de la negociació de l'ERO, la memòria de la qual va ser presentada el passat dijous davant el Ministeri de Treball.

Segons han informat a EFE fonts dels sindicats, la direcció ha plantejat un pla social de reducció d'ocupació a tres anys per a un màxim de 6.500 treballadors, de caràcter voluntari, universal i no discriminatori.

El pla contempla indemnitzacions per a la franja de treballadors menors de 53 anys que es vulguin adherir al pla; una altra franja de 53 a 65 anys que fins als 61 anys cobrarien un 66% del sou i a partir dels 61 un 34% ja que llavors podrien demanar la jubilació anticipada, i una tercera franja de 61 a 65 anys.

UGT, que des que es va comentar la possibilitat que Telefónica assumís el cost, es va mostrar contraria a aquesta possibilitat, ha assenyalat en la reunió la seva total oposició a aquesta mesura així com a la proposta de l'empresa.

Per la seva part CCOO, que juntament amb UGT és sindicat majoritari, ha assenyalat en una nota de premsa que el pla social lliurat per Telefónica no es correspon amb la memòria presentada la setmana passada per la qual cosa s'ha de retirar i presentar una nova i que confirma que el pla inicial "no partia ni del consens ni d'una petició des dels sindicats". Acusa a Telefónica d'improvisació i diu que no és conscient que juga amb les expectatives de la plantilla.

CCOO defensa que el cost de l'ERO es financi amb diners públics però que el fet que ho pagui íntegrament Telefónica no pot significar una retallada en la prestació ni un canvi de les condicions. Afirma que segons els plantejaments d'aquest dimarts, l'ERO seria inferior a les prestacions als anteriors d'anys passats.

Les negociacions d'ERO es reprendran el proper dimarts i els negociadors tenen un termini de 30 dies per arribar a un acord.

Fonts de Telefónica han destacat la intenció de l'operadora de seguir invertint en el sector a l´Estat i han recordat que el 2010 les seves inversions han representat el 40% realitzat per tot el sector, amb un increment del 4% sobre l'any anterior.