La Fiscalia Anticorrupció ha demanat a l'Audiència Nacional que admeti a tràmit la querella presentada per un grup de 63 inversors contra Nueva Rumasa i la família Ruiz-Mateos per presumptes delictes d'estafa, insolvència punible, administració deslleial i delictes contra els interessos dels consumidors, segons l'informe enviat per la fiscalia a l'Audiència Nacional.

Els fiscals Juan Pavía i Alejandro Luzón han emès un informe favorable a l'obertura del procés penal per dos dels quatre delictes denunciats -estafa i insolvència punible-, tipificats en els articles 248 i 252 del Codi Penal, respectivament.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, haurà de pronunciar-se sobre l'admissió a tràmit de la querella a la qual es podran adherir els altres inversors, que es xifren en prop de 5.000.

L'informe de la Fiscalia posa de manifest l'"opacitat" de l'estructura de Nueva Rumasa, que "podria afectar un mínim de 147 empreses que funcionen conforme a un principi de caixa única i actuen sota una unitat de decisió atribuïble a la família Ruiz-Mateos i singularment als seus membres homes".

Els fiscals confirmen que el grup alimentari té, almenys, 27 societats radicades a Belize, 4 a Holanda i 2 a Panamà.