La Generalitat ha decidit retallar les bonificacions de l'IRPF per la compra o la rehabilitació d'un habitatge. D'aquesta manera preveu estalviar-se 27 milions d'euros. En la pròxima declaració de la renda -que es farà l'any 2012- una part dels contribuents ja no podran deduir el que paguen per la hipoteca, després de la supressió generalitzada que va tirar endavant el Govern espanyol. Però a Catalunya encara hi haurà més modificacions. Segons avançava TV3, molts contribuents veuran reduïda la seva deducció per haver rehabilitat un habitatge o haver-lo comprat. Així ho preveu el projecte de llei de mesures fiscals.

Fins aquests moments, les deduccions s'aplicaven a un màxim de 9.105 euros invertits. En el tram estatal els contribuents podien deduir un 7,5% d'aquesta quantitat. A Catalunya, en el tram autonòmic, s'afegia un 6% més amb caràcter general o un 9% entre alguns col·lectius com ara els menors de 32 anys amb un nivell de renda específic, discapacitats o desocupats de llarga durada.

Aquesta distinció podria desaparèixer de cara a l'any vinent si el Parlament de Catalunya dóna llum verda als canvis que proposa la llei. D'aquesta manera s'unificaria la deducció en una de sola que s'establiria en un 7,5%, tal i com passa a la resta de comunitats autònomes.

Aquests canvis, tal com avançava TV3, suposaran que la factura amb Hisenda sigui una mica més desfavorable per als contribuents que es veien beneficiats per a les deduccions més altes. Aquestes quantitats no seran massa altes. A l'altre costat de la balança, les finances públiques hi sortiran guanyant perquè el Govern català preveu estalviar-se un mínim de 27 milions d'euros gràcies a aquesta mesura.