La Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) han arribat a un acord amb les autoritats gregues sobre el conjunt de mesures de polítiques econòmiques i financeres necessàries per complir els objectius marcats en el programa d´ajuda, però incideixen en la importància d'una aplicació "estricta" d'aquestes mesures i avançar en les reformes fiscals i econòmiques. En aquest sentit, el Govern grec ha informat aquest divendres que ha rebut el vistiplau de la UE i de l'FMI a les noves mesures d'austeritat i privatitzacions amb les que pretén reduir el dèficit i desbloquejar l'arribada de noves ajudes, com el cinquè tram del programa d'ajuda, de 12.000 milions d'euros.

La resposta positiva dels tècnics internacionals suposa no només el desbloqueig d'aquest nou tram, sinó que a més pot obrir la porta a un altre finançament extra de 60.000 milions d'euros. A canvi, però, la Unió Europea i l´FMI reclamen l´aplicació del paquet de mesures acordat, en què s´inclou, entre d´altres accions, la reducció de l'ocupació en el sector públic, l´ampliació de les privatitzacions i una racionalització de les ajudes socials.

"La implementació estricta ajudarà a restaurar la sostenibilitat fiscal, salvaguardar l'estabilitat del sector financer i impulsar la competitivitat per crear les condicions per a una ocupació i un creixement sostingut", assenyala en un comunicat conjunt la 'troica'.

Així mateix, explica que, sobre la base de l'ampli paquet de mesures acordat, les converses sobre les modalitats de finançament del programa econòmic de Grècia està previst que tinguin lloc en les properes setmanes. Una vegada que conclogui aquest procés, i després que sigui aprovat pel consell executiu de l'FMI i l´Eurogrup, es posarà a disposició de Grècia el proper tram de l'ajuda, probablement a principis de juliol.

Després d'haver conclòs la seva missió a Grècia per avaluar els recents esdeveniments econòmics i les polítiques necessàries per mantenir el compliment del programa acordat, les tres institucions consideren que, en termes generals, s'han realitzat "significatius" progressos en el programa d'ajust, en particular en l'àrea de la consolidació fiscal.

Però assenyalen que és necessària la "revitalització de les reformes estructurals i fiscals més àmplies" per reduir el dèficit i aconseguir la "massa crítica de reformes necessàries per millorar el clima empresarial i preparar el camí per a una recuperació econòmica sostenible".

Senyals esperançadores

La 'troica' reconeix que la recessió del 2010 va ser "lleugerament més pronunciada" del que es va anticipar, però afegeix que recentment s'han produït "senyals esperançadores", en especial el notable increment en les exportacions. A més, remarca que es preveu que segueixin baixant els costos laborals unitaris, donant suport a la forta dinàmica de les exportacions, i la inflació comença a baixar. "Esperem que l'economia s'estabilitzi a finals d'any", afegeix.

En el camp fiscal, remarca que una reducció major i sostinguda del dèficit requerirà reformes fiscals estructurals més àmplies. Així, incideix que el govern grec s'ha compromès amb una "estratègia fiscal ambiciosa a mitjà termini" que permetrà mantenir els seus objectius fiscals per al 2011 i per al mig termini.

En concret, subratlla que aquesta estratègia inclou una significativa reducció de l'ocupació en el sector públic, una reestructuració o tancament d'entitats públiques i una racionalització de les ajudes socials, encara que protegint els grups més vulnerables. Al mateix temps, el govern grec reduirà les exempcions d'impostos, augmentarà els impostos de propietats, ampliarà els esforços per lluitar contra l'evasió fiscal i accelerarà de forma significativa el seu programa de privatitzacions.

Respecte el sector financer, reconeix que la situació de liquiditat continua sent "complicada", però les polítiques adoptades asseguren una adequada provisió de liquiditat per al sistema bancari. "El sistema bancari segueix sent fonamentalment sòlid i les autoritats estan incrementat els requisits de capital per enfortir més les reserves, donant prioritat a les solucions basades en el mercat", ressalta.

D'altra banda, assenyala que s'han fet més reforços a través de reformes estructurals. Així, destaca que ja han estat aprovades o estan en camins noves lleis per modernitzar l'administració pública, reformar la sanitat, millorar el funcionament del mercat laboral, eliminar els obstacles a la creació i gestió d'un negoci i liberalitzar el transport i l'energia.

Així mateix, apunta que l'executiu de Grècia prestarà especial èmfasi a les reformes en els sectors que són el motor del creixement, el que inclou revitalitzar la indústria turística i retirar les barreres administratives a les exportacions. Així, afegeix que, per assegurar-se que aquestes reformes són efectives al més aviat possible, enfortirà el procés d'implementació, inclosa l'ajuda tècnica de la 'troica' i la posada en marxa de mecanismes de vigilància.