Els treballadors gironins van patir 3.105 accidents laborals entre gener i abril, fet que suposa un descens del 3,45%. Es tracta del descens més baix de les quatre demarcacions catalanes, que acumulen baixades que ronden el 10% en aquest inici de curs.

Girona també destaca negativament pel repunt dels accidents greus i mortals. Segons dades del departament de Treball, en el primer quadrimestre de l'any, set treballadors gironins han mort a la feina, cosa que suposa un increment del 75% respecte el mateix període de l'any passat.

Així mateix, fins a 25 persones han patit un accident greu mentre treballaven a les comarques gironines entre gener i abril, un 8,7% més que un any abans.

Tot i reduir l'índex d'incidència (nombre d'accidents per cada 100.000 treballadors) de la sinistralitat laboral, Girona continua essent la demarcació catalana amb més risc de patir un accident.

Pel que fa als sectors, l'Agricultura (+9%) i la indústria (+0,22%) registren un increment de la sinistralitat a les comarques gironines, mentre que baixen en el sector serveis (-6,8%) i la construcció (-2,6%).

La indústria i els serveis, amb tres accidents mortals cada un, són els sectors productius gironins amb més morts a la feina. Pel que fa als greus, la majoria es van donar als serveis, la construcció i la indústria.

Fa unes setemanes, el sindicat UGT ja alertava que tot i la caiguda de la sinistralitat, el nombre d'accidents per cada 100.000 treballadors gairebé està estancat.

La inversió en prevenció

En un estudi, presentat per Dionís Oña, adjunt a la secretaria general de Política Sindical de la UGT, s'alertava que l'aparent caiguda de la sinistralitat laboral està provocant una preocupant "relaxació" del Govern i de les empreses que estan "deixant d'invertir en seguretat" i polítiques de salut i prevenció laboral.

Oña va afegir que malgrat l'optimisme de les dades no es pot deixar de pensar que la sinistralitat segueix sent alta amb 745 accidents de treball cada dia contra els 772 diaris del 2009.

Dies després de fer aquestes reflexions, els sindicats van lamentar la intenció de la Generalitat de retallar aproximadament a la meitat el personal tècnic habilitat que s'encarrega de combatre la sinistralitat laboral, que passaria dels 55 actuals a uns 25.

Per sectors d'activitat, Oña considerava "alarmant" el comportament del sector agrari, on les estadístiques s'estan incrementant, com també passa al sector serveis. En aquests dos sectors els accidents sense baixa augmenten un 9,19% i un 3,38%, respectivament.

Les persones que treballen a l'agricultura són de lluny les que més probabilitat tenen de patir un accident. De fet, el 2010, un 44,42% dels treballadors de l'agricultura van patir un accident de treball, una xifra lleugerament inferior a la registrada el 2009, que indicava que un 45,8% dels treballadors agraris va patir un accident de treball.

Per altra banda, al sector de la construcció, malgrat la significativa pèrdua de l'activitat econòmica que va patir durant el 2010, l'accidentalitat només ha disminuït l'1% en comparació amb el 2009. Tot i això, el 2010, encara un de cada cinc treballadors de la construcció (el 22,45%) van patir un accident laboral, fins a arribar a 36.354 accidents, dels quals 165 van ser greus i 14 mortals.