Conferència a Sitges

Un Nobel d´Economia carrega contra els plans d´austeritat

Joseph Stiglitz diu que les retallades no faran créixer i "condemnaran els EUA i Europa a l'estancament"

03.06.2011 | 16:52

El Premi Nobel d'Econonomia Joseph Stiglitz ha advertit que l'estratègia d'austeritat per la qual estan apostant Europa i els EUA "no és un pas cap al creixement", sinó que condemna les seves economies "a l'estancament".

Segons ha afirmat en la seva conferència a la XXVII Reunió del Cercle d'Economia, que té lloc aquest divendres a Sitges, ningú dubta que, si se segueix el camí de la consolidació fiscal, el creixement serà massa dèbil per solucionar el problema de l'atur.

Stigltiz ha proposat una reforma impositiva a nivell internacional que incentivi l'economia productiva. En el cas de la UE, el Premi Nobel ha advocat per un fons solidari i per una reestructuració ordenada del sistema financer.

Stiglitz ha criticat que el Banc Central Europeu (BCE) monopolitzi la seva política a evitar la inflació, per davant d'altres riscos com la desocupació, pel que ha augurat un augment dels tipus d'interès que reduirà l'"avantatge competitiva" europea i augmentarà les dificultats per a l'exportació.

Encara que creu que l'exportació no pot ser l'única solució perquè no hi ha mercat per a tots: "EUA i Europa pensaven que la solució era exportar -ha dit-, però no podem exportar tots".

Davant una contenció del consum, les limitacions de l'exportació i la falta d'inversió, Stiglitz veu els governs com actors bàsics per trobar solucions.

Concretament, ha advocat per "reestructurar l'estructura impositiva" que encoratjaria a una major ocupació i major producció. "Comportarien una major demanda agregada, un major creixement, un millor entorn econòmic i menor dèficit", ha dit.

En relació amb l'Estat espanyol, Stiglitz ha destacat que "ningú pot acusar Espanya de no tenir la mesures fiscals adequades abans de la crisi", ja que va aconseguir una situació de superàvit, i va ser després de la crisi quan van aparèixer els problemes.

Malgrat això, ha titllat de "motiu de preocupació" la situació de l'economia espanyola i ha augurat que a curt termini les economies europees i nord-americana no creixeran per damunt del 2%.

"Les opcions que s'estan prenent semblen ser les errònies", ha arribat a sentenciar sobre les polítiques aplicades per les economies desenvolupades per sortir de la crisi.

Enllaços recomanats: Premis cinema