El president de La Caixa i de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), Isidro Fainé, no descarta la possibilitat que es pugui produir algun altres procés de concentració a les caixes espanyoles, després que el sector hagi passat de 45 entitats a 15 en menys de dos anys.

Així ho assegura Fainé en una entrevista concedida a la revista 'Auditores' que edita l'Institut de Censores Jurados de Cuentas de España, en la qual afirma que el mapa financer espanyol que resultarà de la reforma estarà conformat per entitats més "sòlides, estables i eficients".

"Aquesta és la premissa de la reforma, el que es pretén aconseguir i que de fet s'està aconseguint", assenyala Fainé qui destaca, a més, l'aportació de la SECA, el Ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya, els quals han permès que el procés es desenvolupi amb "rapidesa i eficàcia".

En concret, explica que la Confederació ha treballat en dos grans fronts: la negociació permanent amb el Govern i el Banc d'Espanya i la col·laboració amb les caixes immerses en processos de fusió o de constitució de SIP amb serveis adaptats a cada cas.

Segons la seva opinió, la reestructuració del sistema financer espanyol ha permès que les caixes s'hagin adaptat a les noves normatives en un temps rècord. "Mai s'havia fet una reconversió semblant en cap altre sector i en aquest termini de temps", subratlla, després d'assegurar que el procés s'ha fet amb un dels costos més baixos per a l'erari públic.

Malgrat la reforma, nega que es perdi la cultura de les caixes com a bancs propers i coneixedors del client després de la bancarització, ja que es tracta de "virtuts profundes i perdurables" d'aquestes entitats. "La cultura centenària de les caixes d'estalvis continuarà tenint un pes important en les noves caixes", assenyala.

Fainé analitza també la crisi que travessa el país i assegura que el cas espanyol és diferent al de Portugal o Irlanda, tal com diuen els inversors i els experts. "No són comparables", assevera, després de recordar que les tensions que ha viscut el deute espanyol mai han estat "tan forts" com les d'aquests països i que, a més, ara estan remetent.

Pel que fa al creixement, el president de la SECA diu que l'Estat espanyol està fent el necessari per sortir d'una crisi "tan greu" com la que ha patit, tot i que encara queda camí per recórrer perquè s'acosti a les economies més fortes d'Europa.

El gran repte: la innovació

Després de preguntar-li pel motiu que fa que l'Estat espanyol no acabi d'iniciar la recuperació, assenyala que la crisi ha afectat l'Estat en major mesura pel gran pes de la construcció residencial i que una de les conclusions que cal treure és que una economia diversificada i més enfocada en la innovació i internacionalització és menys vulnerable a les fases de creixement baix o de recessió.

Així, aposta per perfeccionar determinats sectors econòmics, millorar certes polítiques públiques i impulsar canvis en la cultura de la gran majoria de les empreses.

"El nostre gran repte és la innovació", diu, després d'assegurar que es tracta d'alguna cosa que influeix en dos de les assignatures pendents de l'Estat: la productivitat i la competitivitat.

Entre els punts febles de l'economia espanyola, assenyala també el dèficit de capital humà i aposta per fer ajustos al mercat laboral per millorar la situació de desocupació.

Segons Fainé, és quelcom del que es parla moltes vegades, però que en molt pocs casos s'aborda amb una visió a llarg termini.

Pel que fa a les reformes posades en marxa pel govern espanyol, Fainé veu "prematur" fer balanç perquè són reformes que s'han implementat en recessió i que necessiten cert procés de maduració.

Segons la seva opinió, aquest tipus de reformes són les que procuren més beneficis a mitjà i llarg termini, de manera que segur que "van pel bon camí".

De fet, creu que la direcció de les reformes és ara la cosa més important perquè les mesures concretes són més fàcils de modificar, mentre que les reformes han de permetre que l'economia corregeixi els seus desequilibris i permeti generar riquesa, ocupació i benestar.