El mes de maig ha alleujat el mercat laboral de les comarques de Girona. En el cinquè mes de l'any, la desocupació ha caigut en més de 1.000 persones a la demarcació gràcies al sector serveis -principalment per les activitats relacionades amb el turisme-.

La lleugera recuperació ha beneficiat sobretot la joventut, un dels col·lectius més castigats per la crisi econòmica. Segons les dades d'atur registrat del Departament de Treball, el grup de joves que tenen entre 16 i 24 anys han liderat el descens de la desocupació a la província durant l'últim mes. En total, aquest col·lectiu ha rebaixat en 250 persones el nombre de desocupats, cosa que representa un descens intermensual del 4,60%.

La lleugera recuperació del mercat laboral -iniciada el mes d'abril- també ha beneficiat el grup de persones d'entre 25 i 30 anys, on el nombre de desocupats ha retrocedit en 271 persones (-4,34 per cent). A l'altre costat de la balança se situen els aturats que superen els 45 anys. A partir d'aquesta franja d'edat la desocupació quasi no ha disminuït o fins i tot ha augmentat. El nombre de desocupats d'entre 55 i 59 anys ha augmentat un 0,26 per cent durant l'últim mes.

Cal considerar que l'atur registrat només té en compte les dades dels desocupats que s'han inscrit a les Oficines de Treball de la Generalitat de Catalunya. Una circumstància que és poc habitual entre els treballadors més joves perquè la majoria encara no té dret a rebre una prestació per desocupació ja que no han cotitzat el temps suficient.

El descens de l'atur juvenil és encara més significatiu

si es té en compte que el nombre d'actius en aquest tram d'edat ha crescut quasi un 8 per cent en l'últim any. Segons l'última Enquesta de Població Activa (EPA), que correspon al primer trimestre de 2011, a Girona hi havia 39.700 joves de menys de 25 anys treballant o buscant feina, 2.900 més que en el mateix període de l'any anterior.

Les dades d'atur registrat tenen una cara -que és el descens del nombre de desocupats- però també una creu: la tipologia de les contractacions.

Malgrat que la secretària d'Estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, es va esforçar dijous passat en destacar els avanços que ha registrat el contracte estrella de la reforma laboral, l'indefinit amb un acomiadament més barat, la realitat és que la contractació indefinida segueix sota mínims a la demarcació. Cada vegada menys empresaris aposten per la fórmula del contracte fix que en el darrer mes només va representar un 14% de tots els que es van firmar a la demarcació de Girona durant l'últim mes.

Saltar de feina a feina és, doncs, la fórmula que s'imposa

. També a nivell estatal, on la temporalitat impera en nou de cada deu contractes de feina. L'estacionalitat és la nota dominant en el mercat laboral de l'Estat espanyol. De fet, és el segon país de tota la Unió Europea amb un percentatge més elevat de treballadors amb un contracte temporal.

Pel que fa a les prestacions de l'atur, aquestes van beneficiar a 41.506 persones el mes d'abril

-aquestes xifres es publiquen amb un mes de retard-. El cost total d'aquestes ajudes a la demarcació va ser de poc més de 39 milions d'euros.