La Generalitat de Catalunya es va gastar durant els tres primers mesos d'aquest any més de 185 milions d'euros en despeses financeres. Aquesta és només una petita part dels interessos als que hauran de fer front les arques públiques catalanes. Segons el projecte de pressupostos de tot 2011, la Generalitat pagarà interessos per valor 1.477,9 milions d'euros. Afegint el pagament dels interessos de tot el sector públic vinculat al Govern català, la xifra supera els 1.800 milions.

Segons l'informe d'execució pressupostària del primer trimestre de 2011 presentat la setmana passada pel Ministeri d'Economia, Catalunya es després de la Comunitat Valenciana la comunitat autonòma que ha pagat més interessos financers en els primers tres mesos de l'any.

Catalunya és la comunitat autònoma més endeutada de l'Esat, amb 31.900 milions d'euros a tancament de 2010. Si es mira l'endeutament en relació amb la riquesa total, Catalunya baixa a la tercera posició, només superada per la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa.

Actualment, la xifra de 31.900 milions d'euros equival al 16,2% del producte interior brut català. Aquest endeutament és un 37% superior al del 2009.

La nòmina pública

Les dades d'execució pressupostària de la Generalitat indiquen també el volum de despesa destinat a personal, amb una nòmina pública de més de 1.668 milions d'euros només en els tres primers mesos de l'any, que s'ha reduït prop d'un 5% per la rebaixa salarial aplicada al funiconariat.

Pel que fa a la despesa corrent en béns i serveis (que engloba els diners destinats al funcionament de l'administració -aigua, llum, manteniment, material d'oficina, etc-), les dades d'execució en mans del Ministeri d'Economia indiquen que s'han compromès ja més de mil milions d'euros.