Rebaixar les cotitzacions a la Seguretat Social per abaratir els costos salarials de les empreses però, a canvi, apujar l'IVA i el rebut de la llum. La Comissió Europea ha llançat aquesta proposta per millorar la competitivitat de l'economia espanyola (i acostar-la a la de la resta de l'euro, com fa mesos que reclama la cancellera alemanya, Angela Merkel), però la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, ja l'ha rebutjada de ple. En les recomanacions per a l'Estat que ha presentat aquest dimarts, Brussel·les ha demanat a Zapatero que "explori" si pot abaratir el treball, rebaixant les contribucions socials, i compensar-ho amb més increments "de l'IVA i dels impostos que graven l'energia".

La CE, com exigeix Alemanya a canvi de pagar el fons de rescats de l'euro, vol que els salaris espanyols depenguin de la productivitat i no de la inflació. "Els salaris espanyols han de reflectir millor l'evolució de la productivitat i les condicions a nivell local i de l'empresa", adverteix Brussel·les. I per millorar la competitivitat, defensa, cal fer pagar menys als empresaris abaratint la seva despesa laboral. Salgado ja ha advertit aquest mateix dimarts que "les cotitzacions socials serveixen per pagar les futures pensions", però la Comissió preveu compensar-ho apujant els impostos indirectes, que al seu parer són "massa baixos", com els que graven els derivats del petroli. A Salgado no li sembla "raonable" perquè si alguna cosa toca "en aquests moments" és "dinamitzar" el consum.

En aquestes recomanacions de Barroso que els Vint-i-set han d'aprovar en la cimera d'aquest 24 de juny i que han de guiar el pressupost del govern espanyol per al 2012, també es demana a Zapatero que imposi un sostre màxim de despesa a les autonomies equivalent a l'evolució del PIB nominal a mitjà termini. Brussel·les exigeix al govern espanyol que "s'asseguri que l'objectiu de reducció del dèficit es compleix en tots els nivells de l'administració" i li reclama que "apliqui de forma estricta els mecanismes existents de control del dèficit i el deute dels governs regionals".

Brussel·les també exigeix accelerar l'estructuració de les caixes d'estalvi i es queixa que el pes de les administracions locals en els seus òrgans de decisió encara és excessiu. Reclama que s'apliqui ja la reforma aprovada per endarrerir l'edat de jubilació segons l'esperança de vida (i no només la legal, sinó també l'edat efectiva en què els treballadors es retiren) i ampliar els anys de cotització per calcular la pensió. La reforma laboral del 2010 podria ser insuficient i Barroso demana que es complementi amb mesures per reduir contra la segmentació del mercat laboral entre contractes fixes i temporals i lluitar contra la xacra d'un atur juvenil galopant (del 42% a l'Estat).