La capitalització de 1.500 milions del grup Damm en el mercat 'fixing' o 'de corros' fa que la direcció estudiï la possibilitat de fer el salt al mercat continu el 2012, segons Demetrio Carceller, president de la companyia en una trobada amb la premsa. L'activitat de la companyia durant el 2010 ha estat ''positiva'' malgrat la conjuntura ''anèmica'' del consum interior. La caiguda del consum en el segment de bars i restaurants ha estat compensada ''amb escreix'' per l'increment de vendes en establiments comercials i de la línia de marca blanca, cosa que ha permès guanyar quota de mercat fins el 25% del mercat espanyol. La prioritat dels pròxims anys és la internacionalització, segons el president.

El director general Jorge Villavecchia ha explicat els resultats aconseguits el 2010 que ha considerat satisfactoris tot i l'entorn de caiguda del consum de les famílies i dels consum per càpita que porta quatre anys consecutius de contracció amb un resultat de deu punts de disminució en cinc anys.

Pel que fa els resultats obtinguts durant el segon trimestre d'aquest any, el president del grup ha dit que tot i que el mes de juny no està tancat, les previsions són d'igualar amb un petit repunt el resultat obtingut durant el mateix període del 2010.

La caiguda del consum s'ha concentrat en la cadena de vendes de l'hoteleria, especialment en bars i restaurants, per efecte de la crisi econòmica. Per contra, aquesta caiguda ha estat compensada pel bon comportament de les vendes en cadenes de supermercats i centres comercials, on s'acumulen cinc anys consecutius d'increments.

El resultat final ha estat que el Grup Damm ha millorat en vendes i ha guanyat quota de mercat fins arribar a una cobertura del 25,4%.

Sortida a borsa

La sortida a borsa, una reflexió recurrent els últims anys tant pels directius del Grup Damm com per la junta general d'accionistes, cada cop és més a prop. El president Demetrio Carceller ha reconegut que amb una capitalització de 1.500 milions en el mercat 'de corros' o 'fixing' el pas al mercat continu semblava un fet natural. Carceller ha dit que aquesta seria una de les línies de treball a seguir a aquest any amb l'objectiu inicial de fer el pas durant el 2012, si així ho aprovava la junta general d'accionistes.

En relació amb el futur de l'empresa, Carceller ha explicat aquest any 2011 finalitza el pla estratègic 2008-2011, cosa que ha suposat tancar un període d'inversions acumulades de 600 milions des del 2004. Una de les inversions més importants que s'han tancat durant aquest període ha estat la de la fàbrica de Santarem a Portugal, tot i que aquesta inversió va començar el 2009. La producció d'aquest centre de producció ja suposa el 10% de la producció total del grup.

Dos anys de retard a la internacionalització

Demetrio Carceller ha explicat que el futur de l'empresa, amb un mercat interior molt madur, ha de passar per la internacionalització. Carceller ha dit que el nou pla estratègic que l'empresa ha de definir durant aquest any pels període 2012- 2015 ha de servir per corregir el ''retard de dos anys'' que l'empresa porta en la seva expansió internacional.

En relació amb els mercats internacionals que poden ser prioritaris per desplegar l'activitat del grup, carceller ha dit que els Estats Units, el Regne Unit i Àfrica i Àsia per aquest ordre de prioritats.

Per aquesta expansió internacional, el grup Damm s'ajudarà de l'empresa Ebro Foods, on Damm té el 9,55% de les accions, amb la intenció d'arribar en un curt termini fins el 10%. Carceller ha explicat que el suport i el coneixement d'Ebro Foods, que factura el 94% de la seva producció a l'estranger, és essencial per penetrar en els mercats dels Estats Units i el Regne Unit. En el transcurs de l'exercici del 2010, el grup Damm ha col•locat un segon conseller, August Oetker, en el consell d'administració.

Augment de la participació a la importadora USB

Una altra de les actuacions rellevants per consolidar la internacionalització ha estat la presa d'una participació minoritària del 17,5% a l'empresa USB, importadora de cervesa dels Estats Units, que podria augmentar fins el 25%. Carceller ha dit que la participació del 17,5% podria haver suposat una inversió de l'entorn dels 2 milions d'euros, sense que el president hagi concretat la xifra.

La junta general d'accionistes que s'ha celebrat aquest dimarts s'ha aprovat fer una ampliació de capital aquest any amb càrrec a reserves a raó d'una acció nova per cada 30 accions velles. La rendibilitat total del dividend ha estat de 16,45 cèntims per acció, cosa que suposa un increment del 8,13% més de la rendibilitat obtinguda el 2009.