L'agència de qualificació Moody's ha mostrat la seva preocupació aquest dilluns pel projecte de pressupostos 2011 presentat per la Generalitat de Catalunya, ja que preveu un dèficit superior al fixat pel govern central. Això, segons l'agència, mostra la "limitada capacitat" de Madrid per controlar les finances catalanes. I és que "el pressupost inclou un dèficit del 2,66% del PIB regional mentre que l'objectiu fixat pel govern central és de l'1,3%, el que implica una diferència de 2.700 milions d'euros", diu l'agència en un comunicat, el qual afegeix que aquest fet "confirma les dificultats que la segona regió de l´Estat té en disminuir el seu dèficit".

Les previsions d'un dèficit elevat per a Catalunya tenen implicacions negatives no només per a la solvència de Catalunya, sinó també per a la resta de l'estat espanyol, diu l'agència, ja que dificulten que es compleixi l'objectiu del 6% del dèficit sobre el PIB.

Moody's subratlla que el pressupost de Catalunya per al 2011 mostra les dificultats per reduir les rígides despeses de sanitat i educació, sobretot per l'absència de qualsevol gran iniciativa a escala estatal. L'agència diu que la reducció del 40% en la inversió prevista al pressupost de la regió és insuficient per aconseguir l'objectiu del dèficit imposat pel govern estatal.

"Continua el ferotge debat entre el govern nacional i Catalunya, en el qual Catalunya argumenta que les transferències a l'estat (bàsicament el fons de competitivitat) es deuen a la regió i són la principal raó per desobeir l'objectiu, i el seu resultat no està clar", assenyala el comunicat de Moody's.

L'agència de qualificació considera que serà molt difícil que Espanya aconsegueixi el seu "ambiciós objectiu fiscal" en els propers anys a menys que la Generalitat i l'Estat treballin plegats o bé Madrid aconsegueixi introduir instruments efectius per assegurar que Catalunya segueix les seves directrius.