El mercat immobiliari gironí torna a recular. Segons dades fetes públiques pel Ministeri de Foment, a Girona es van tancar 1.453 transaccions de compravenda d'habitatge el primer trismestre de l'any, fet que suposa un retrocés del 27,4% respecte al mateix període de l'any passat. En el conjunt de l'Estat les vendes van caure un 30%, després dels canvis normatius que van provocar una minibombolla immobiliària en els últims mesos de l'any passat.

L'impuls de les vendes en l'any 2010 va estar marcat per l'augment de l'IVA (del 7 al 8 %) a partir de juliol i per la desaparició de la desgravació per compra d'habitatge habitual per a les rendes superiors a 24.000 euros a finals d'any.

Pel que fa a l'evolució de les vendes en els principals municipis gironins, destaca el creixement de vendes experimentat per Figueres i Roses respecte als tres primers mesos de l'any passat. A la capital de l'Alt Empordà, les compres van repuntar un 28% i la localitat de la Costa Brava un 21%.

En l'extrem contrari, hi trobem Palamós

, amb una caiguda del 76%, Girona, on les compravendes van disminuir un 66%, o Santa Coloma de Farners (-61%).

Cau la venda de pisos nous

El Departament que dirigeix José Blanco assenyala que després de la caiguda experimentada el gener les vendes van recórrer en els dos mesos següents «una tendència de recuperació» que va situar les transaccions el març en valors similars als d'octubre de 2010.

En el conjunt de l'Estat, durant el primer trimestre de l'any, la major part de les vendes van ser d'habitatge usat, que amb 48.294 operacions (un 20 % menys), mentre que les d'obra nova es van reduir el 43,8 %, fins a totalitzar 26.246 transaccions.

Les dades evidencien una «autèntica caiguda» de les transaccions

, va assegurar Pedro Pérez, secretari general del grup que uneix les principals immobiliàries cotitzades (G-14).

Al seu judici, l'augment de les vendes experimentat en l'últim trimestre de 2010 ha creat un «miratge» en les estadístiques relatives al primer trimestre, període en el qual s'han registrat les operacions tancades mesos abans.

Pérez va atribuir el mal comportament d'aquest mercat també a la incertesa que genera l'atur, a la reducció del finançament i a l'augment dels tipus d'interès.

Precisament avui es reuneix el Banc Central Europeu (BCE) per analitzar la política monetària de la zona de l'euro, reunió en la qual, segons els analistes, podrien acordar una nova pujada de tipus d'interès per al juliol, des de l'1,25% a l'1,50%.

Per al cap d'estudis del portal immobiliari idealista.com, Fernando Encinar, les xifres del primer trimestre són «molt dolentes» i va pronosticar «un ajust severíssim» de les vendes durant aquest any després de la «minibombolla» creada a finals de 2010 pel fi de la desgravació fiscal.

Per això, va animar els venedors que «ajustin com més aviat millor el preu de casa seva»

perquè el temps juga en contra seu.