Tipus d'interès

Els tipus seguiran en l´1,25%

El Banc Central Europeu decideix no tocar-los després de la pujada d'un quart de punt de l'abril passat

09.06.2011 | 16:44

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha deixat aquest dijous inalterats els tipus d'interès rectors en la zona de l'euro en l'1,25%, com preveien els mercats.

La institució europea ha informat a Frankfurt que també mantindrà la facilitat marginal de crèdit, per la qual presta diners als bancs durant un dia, al 2%, i la facilitat de dipòsit, per la qual remunera els diners, en el 0,5%. Els mercats descompten que el BCE pujarà el preu del diner de manera moderada al juliol.

El Banc d'Anglaterra també ha deixat inalterats els tipus d'interès en el mínim històric del 0,5% malgrat que la inflació supera el 4%.

El Banc Central de Polònia (Narodovy Bank Polski) va pujar ahir la seva taxa rectora, per quarta vegada des de començament d'any, en 25 punts bàsics, fins al 4,5% a causa del increment de la inflació.

Risc inflaccionista

El BCE considera que existeixen riscos inflacionistes a mitjà termini, raó per la que va pujar de forma moderada el preu del diner a l'abril, per primera vegada des de feia gairebé tres anys, i amb la que justificarà el pròxim increment de juliol.

Per primera vegada des de setembre de 2010, la taxa d'inflació interanual de la zona de l'euro s'ha moderat al maig, encara que només una dècima del 2,8% de l'abril al 2,7%.

Així mateix el banc europeu s'oposa a qualsevol tipus de reestructuració del deute grec però accepta que els creditors renoven de forma voluntària els seus bons una vegada que hagin vençut, en línia amb l'anomenada "Iniciativa de Viena" el 2009, durant la crisi de deute dels països d'Europa Central i de l'Est.

Però Alemanya ha proposat prorrogar el venciment dels bons grecs set anys per propugnar que els tenidors d'aquests participin en un nou rescat a Grècia.

El BCE s'oposa a aquest tipus de reestructuració del deute i ha avisat que en cas que es produeixi, no acceptarà els bons grecs com a garantia en les seves operacions de refinançament.

El banc europeu ha adquirit aquests bons per valor d'uns 45.000 milions d'euros i ha acceptat als bancs comercials grecs en les operacions de refinançament de títols de deute del seu país per valor de 90.400 milions d'euros.

A més, les agències de qualificació de risc Moody's i Fitch consideren que la reestructuració del deute grec seria com una suspensió de pagaments.

Al costat dels bancs grecs i el BCE, els majors creditors de Grècia són les entitats bancàries de la zona de l'euro, sobretot les franceses i alemanyes.

Enllaços recomanats: Premis cinema