La Comissió Europea confia a tenir una solució global sobre Grècia abans de final de mes, que permeti desbloquejar el següent tram d'ajuda internacional de manera que el seu Govern pugui afrontar els compromisos de pagament que vencen a mitjan juliol, segons que van informar fonts comunitàries.

Els ministres de Finances de la zona euro van celebrar dijous una conferència telefònica en la que van començar a debatre noves ajudes a Grècia, més enllà del rescat de 110.000 milions concedit el maig de 2010, així com la modalitat preferida per involucrar als creditors privats.

El president del Eurogrup, Jean-Claude Juncker, va dir que l'import del nou pla d'ajuda per a Grècia encara no s'ha fixat, un dia després que el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, digués que el cost de salvar a la malmesa nació ascendirà a 90.000 milions d'euros. "És massa aviat per anunciar xifres definitives", va dir Claude Juncker a la premsa a Luxemburg.

Schäuble va exposar als seus homòlegs la proposta que els havia anticipat prèviament en una carta, en la que advoca perquè les forquilles de bons grecs acceptin prorrogar durant set anys els venciments, el que donaria temps a Grècia per reordenar les seves malmeses finances públiques.

Enfocament "suau"

La CE és favorable a un enfocament més suau, que no sigui considerat com un "impagament de facto" pels actors del mercat, i que podria consistir que els creditors subscriguin deute nou a mesura que caduca la que tenen en cartera, de manera voluntària, segons s'interpreta d'unes declaracions efectuades pel comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn.

El Banc Central Europeu (BCE) -un dels principals creditors de Grècia juntament amb els bancs grecs, alemanys i francesos, entre d'altres- va expressar el seu rebuig a mesures que sonin a reestructuració i que puguin portar a les agències de qualificació a declarar un impagament.

El president del BCE, Jean-Claude Trichet, va reiterar a Frankfurt la seva oposició a tota reestructuració del deute grega.

"Seria un enorme error aprovar una decisió que pogués desencadenar un impagament del deute grec", va afirmar Trichet en roda de premsa després de la reunió mensual de política monetària del BCE.

La "data clau" per abordar el problema grec serà el 20 de juny pròxim quan els ministres de Finances de la zona euro es reuniran a Luxemburg, encara que l'assumpte podria tractar-se en el transcurs d'un sopar de treball prèvia que mantindran dimarts a Brussel·les.