Reforma col·lectiva

El Govern creu que la reforma dels convenis ´no resol´

La relació entre la negociació sectorial i empresarial així com la ultractivitat poden millorar segons Ocupació

 20:16  

ACN La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals del Departament d'Empresa i Ocupació, Esther Sánchez, ha qualificat el decret de reforma de la negociació col·lectiva que aquest divendres ha aprovat el Consell de Ministres com un text "desequilibrat", "confús" i que no resol definitivament els problemes pels quals es justificava el canvi en la normativa. En declaracions a l'ACN, Sánchez ha assenyalat l'estructura de la negociació col·lectiva i la ultractivitat com els dos aspectes crítics que s'haurien de millorar durant la tramitació parlamentària per tal que la reforma faci possible un model de relacions laborals adequat als temps actuals.

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals ha reconegut que el decret fa una certa aposta perquè el conveni empresarial jugui un paper durant la vigència d'un conveni sectorial. Tot i això, ha afegit que aquest paper encara és "molt ambigu" i no té rellevància en aspectes crítics per la competitivitat de les empreses com ara els salaris o la jornada laboral. A més, Sànchez ha lamentat que el text aprovat aquest divendres deixa un buit "preocupant" respecte a les formes de negociació atípiques, és a dir, que no clarifica el paper dels acords d'empresa.

Sànchez ha criticat també la indefinició respecte a què passa quan un conveni col·lectiu és denunciat mentre s'està negociant el següent i aquest entra en vigor. Segons ha dit, el decret del govern espanyol aposta "incomprensiblement" per un pacte en calent i és en el moment de la denuncia quan les parts han de decidit quines són les condicions de treball que s'aplicaran durant la ultractivitat.

En aquest sentit, la secretària ha valorat la rebaixa en el temps d'ultractivitat, des dels 20 mesos inicials als entre vuit i dotze en els que ha quedat definitivament. No obstant això, ha considerat que aquest període és massa llarg i ha assegurat que els processos de negociació dels convenis col·lectius haurien de ser més "àgils".

Una reforma inevitable

"És raonable que, en un determinat moment i davant una ruptura clara i manifesta de les patronals entre patronal i sindicats, el govern havia de moure fitxa i governar", ha declarat Sànchez, que ha afegit que ho havia de fer basant-se en els elements dels què pugués disposar en funció de quin havia estat el procés de negociació.

Segons la responsable d'ocupació del Govern, el fet de que la reforma de la negociació col·lectiva no hagi estat un procés consensuat i fruit de l'acord entre els agents socials "posa de manifest el fracàs d'aquest model de concertació" així com un problema previ, com és el fet que els convenis són els únics legitimats per dotar al sistema de relacions laborals de la flexibilitat que necessiten les empreses en un entorn de crisi en què es fa especialment important la reactivació econòmica.

Sànchez ha afirmat que és "lògic" que els agents socials siguin crítics amb el resultat de la reforma perquè ells no han participat de la seva redacció final i, per tant, segons ha dit, no es culmina cap de les aspiracions inicials que tenien.

Nou escenari

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals ha declarat que el Govern intentarà incidir en la nova normativa a través dels grups parlamentaris perquè "millori" el text i s'adeqüi més a la realitat econòmica i laboral actual. A més, Sànchez ha interpel·lat als agents socials perquè facin servir un altre model de negociació i introdueixin més flexibilitat. Segons ha dit, la gran fita del model de relacions laborals espanyol és que els convenis es negociïn en base a nous estils, nous plantejaments de continguts i introdueixin innovació. Així, la secretària ha posat totes les institucions catalanes, en particular el Consell de Relacions Laborals, a disposició de patronals i sindicats.

Consultoris

Consultori legal

L'equip d'advocats de Prat Sàbat es posa al vostre servei i respon cada dijous les preguntes rebudes


Enllaços recomanats: Premis cinema