El primer trimestre de l'any ha estat el "pitjor" de les dues últimes dècades pel que fa a la venda d'habitatges a la demarcació de Girona, segons l'estudi que publiquen semestralment el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) i el Gremi de Promotors. Tot i això, s'entreveu una "tendència de recuperació" propiciada per la venda de pisos per part d'entitats financeres que volen aconseguir liquiditat a uns preus avantatjosos que estimulen la compra per part de particulars. Els preus dels habitatges nous i de segona mà se situen a nivells de l'any 2004 però cada població té un comportament diferent.

Aquesta tendència a la baixa s'observa també a nivell estatal i entre les causes, hi hauria la incertesa de l'economia i les dificultats per aconseguir finançament però sobretot l'augment de l'IVA i el final de les desgravacions per a la compra d'una vivenda a finals del 2010.

Tot i això, s'entreveu una "tendència" de recuperació durant els mesos d'abril i maig amb l'arribada d'un nou element al mercat com és la venda de pisos per part d'entitats bancàries que s'han quedat amb els habitatges de promotors que no els han pogut vendre, el que s'anomena "dacions". "Hem batut el rècord de dacions de pagament, i això vol dir que les entitats financeres segueixen incorporant immobles en el seu estoc", va assenyalar el president del col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) a Girona, Ramon Corominas. Davant la necessitat de liquiditat, les entitats busquen oferir preus avantatjosos al client i d'aquesta manera s'estimula la venda. Els promotors de l'estudi, però, alerten que aquests preus no "marquen una tendència" i que es pot donar el cas que a la mateixa zona no hi hagi cap més habitatge a aquell preu.

Gran varietat

La situació actual del mercat immobiliari gironí es caracteritza per una "gran varietat" de preus, segons l'estudi, tant en el cas de la compra i lloguer de pisos de nova construcció com els de segona mà. Els preus se situen a nivells de l'any 2004 tot i que depèn de l'oferta i demanda de cada població recollida a l'estudi. Així, es desprèn que Girona i Palamós són els dos municipis amb el preu més car per metre quadrat de mitjana tant pel que fa als pisos de nova construcció com els de segona mà. Mentre que Olot, Salt, Blanes i Palafrugell són els més barats. Així, els preus van des dels 290.000 euros per un pis de 70 metres quadrats a Girona (el més car) als 58.000 euros a Olot (el més barat). Pel que fa als lloguers, la ciutat de Girona i Palamós registren els preus més alts.

D'altra banda, la frenada de la construcció de nous habitatges ha suposat que en aquests moments hi hagi a la província de Girona uns 11.000 habitatges construïts per vendre.