El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, va advertir ahir a Espanya que si no compleix l'objectiu de dèficit d'aquest any, "ho passarà molt malament" perquè no tindrà possibilitats de finançar el seu creixement.

En declaracions a TVE, Almunia va indicar que el Govern espa?nyol ha de presentar, també, uns pressupostos per al 2012 que permetin generar confiança en el compliment dels objectius de dèficit.

Almunia va assenyalar que el Govern espanyol "està complint, fins i tot, més que complint" amb el seu objectiu de reducció del dèficit, però no està tan clar en el cas de les comunitats autònomes.

"El gran interrogant són les comunitats autònomes, gairebé totes inicien el seu cicle i han de plantejar-se molt seriosament el compliment dels objectius de dèficit", va subratllar.

Apujar l'IVA

Per a Almunia, quan les economies no són capaces de créixer ni de generar riquesa "no es pot enganyar els ciutadans i dir-los que cal gastar més", per aquesta raó va defensar la recomanació de la Comissió Europea de la setmana passada, que va aconsellar Espanya abaixar les cotitzacions socials i apujar altres impostos com l'IVA.

Segons el comissari, la recomanació de Brussel·les va ser una "anàlisi extremadament educada i prudent". "Brussel·les no imposa, intenta ajudar", va reiterar.

Almunia també va defensar l'ampliació de l'edat de jubilació a Europa, tenint en compte que l'esperança de vida s'ha incrementat i que la majoria dels europeus treballen en el sector serveis i, per tant, fan feines que no els exigeixen un gran esforç físic.

D'altra banda, Almunia, va afirmar que més que un avançament electoral el que Espanya necessita és seguir aplicant les reformes del Govern, tirar endavant els processos que estan en funcionament i impulsar la reforma de les caixes.

El vicepresident de la Comissió Europea va assenyalar que el millor "per als interessos de l'economia espanyola i dels espanyols que pateixen la crisi" és continuar amb les reformes "per evitar que hi hagi més contagis d'altres problemes".

Almunia va destacar que depèn del que cada país faci perquè els mercats "rebaixin o relaxin" la pressió que exerceixen. En aquest sentit, va indicar que els mercats financers estan molt nerviosos, entre d'altres coses "pels problemes de l'economia grega, però no només per això".