La prima de risc oferta als inversors pels bons espanyols a deu anys respecte als seus homòlegs alemanys es relaxava al tancament de la sessió d'ahir i aconseguia descendir per sota dels 260 punts bàsics que va arribar a superar durant el matí i que suposava el seu valor més elevat des de principis del mes de gener.

En concret, la prima de risc del deute espanyol amb venciment a deu anys descendia fins als 258,4 punts bàsics, amb un interès del 5,507%, encara que segueix per damunt dels 256,1 punts bàsics en els que va tancar divendres, segons les dades del mercat secundari.

Entre la resta dels països de la perifèria de la zona euro, la prima de risc de Grècia seguia en els 1.441 punts bàsics, amb una rendibilitat del 17,221%, en comparació dels 1.413 enters de la sessió anterior, i la d'Itàlia es mantenia en els 188 enters, amb un interès del 4,800%.

Per la seva banda, el diferencial del deute portuguès ampliava encara més la seva distància respecte al tancament de divendres a l'arribar fins als 789 punts bàsics, amb una rendibilitat del 10,758%, de la mateixa manera que d'Irlanda, que augmemtava fins als 856 punts bàsics, amb un interès de l'11,426%.

Des de Selftrade van considerar que aquest repunt dels últims dies del diferencial espanyol està lligat a la "incertesa" que travessa Europa. A més, van subratllar que existeixia "certa discriminació positiva" amb Espanya, ja que s'allunya dels països que es considera que tenen major risc.

No obstant això, la firma va reconèixer que les similituds sempre apareixen i en un moment com l'actual, en el cas d'Espanya, el temor té un pes més alt sobre el deute. De fet, afegeix que els dubtes polítics o les mesures econòmiques o financeres, entre d'altres aspectes, generen la incertesa entre els inversors.

Forta influència

En aquesta línia, l'analista de Renda 4 Natalia Aguirre va incidir que, malgrat la tensió i la incertesa, Espanya està "molt lluny" de la situació que viu Grècia, la prima de risc de la qual s'ha disparat. En aquest sentit, va subratllar que el deute sobirà espanyol està "molt influenciat" per la situació que viu el país hel·lè, però també adverteix que el país ha de continuar "fent els deures".

En concret, Aguirre va apuntar que cal reduir el dèficit i avançar en la reestructuració del sector financer, aspectes en els quals els mercats es mostren més exigents, en especial, davant les imminents sortides a Borsa. Així, va incidir que han de mantenir-se uns diferencials baixos perquè l'Estat espanyol pugui finançar-se en millors condicions tant en l'àmbit públic com en el privat.