La despesa en prestacions del Fons de Garantial Salarial (Fogasa) va tornar a pujar el mes de maig. L'organisme encarregat de pagar els salaris i indemnitzacions als treballadors d'empreses en fallida o acreditors ha abonat 13,9 milions d'euros en els cinc primers mesos de l'any a la província de Girona. La xifra representa un creixement del 6,12% respecte a la quantitat abonada durant el mateix període de l'any anterior.

En el que portem d'any, un total de 2.271 treballadors gironins es van repartir aquestes indemnitzacions (9,6 milions) i salaris pendents (4,3 milions). D'aquesta manera les persones indemnizades han rebut de mitjana 6.155 euros.

Si les xifres no milloren en els propers mesos, tot apunta que se superarà la xifra registrada el 2010 quan aquest tipus de prestacions van batre un rècord absolut.

Segons puntualitza el Ministeri de Treball, les prestacions per insolvència inclouen l'import de les indemnitzacions i salaris pendents de pagament motivats per declaració d'insolvència als Jutjats socials, suspensió de pagaments, fallida, concurs de creditors i força major, així com els salaris de tramitació acordats per la jurisdicció competent.

Per la seva banda, les prestacions per regulació recullen, únicament, les indemnitzacions corresponents al 40% de la indemnització legal que correspon als treballadors d'empreses de menys de 25 treballadors en els casos d'acomiadament col·lectiu i acomiadament per causes objectives derivades de la necessitat d'amortitzar llocs de treball.

El fort increment d'aquest tipus de prestacions s'explica per l'allau d'insolvències empresarials que s'ha registrat a la província de Girona des de l'esclat de la crisi econòmica i financera.

Conjunt de l'Estat

La despesa en prestacions del Fons de Garantia Social també ha experimentat un fort increment en el conjunt de l'Estat. Durant els cinc primers mesos de l'any, el Fogasa ha abonat 620,5 milions d'euros, el que representa un increment del 10,2% respecte al mateix període de 2010. Un total de 104.233 treballadors van percebre prestacions fins el mes de maig, un 1% menys que el 2010.

El 85% dels treballadors que han rebut alguna d'aquestes prestacions són d'empreses amb menys de 25 treballadors.