El Banc d'Espanya va advertir que l'evolució dels salaris fixats en els convenis durant els primers mesos de 2011(a Girona poc més del 2%) mostra un repunt que, de consolidar-se, posaria "en risc" les millores de competitivitat necessàries per a la reactivació del PIB i de l'ocupació.

Segons una simulació realitzada per l'institut emissor, en un escenari de "flexibilitat salarial total" i en el que es cancel·len els efectes de segona volta sobre els preus de qualsevol pertorbació inflacionista, de tal manera que desapareix la indexació salarial, davant un augment del preu del petroli del 50% es mantindrien 85.000 llocs de treball més que en la situació actual.

Així mateix, el Banc d'Espanya subratlla que la principal font d'incertesa per a la reducció del dèficit resideix en les comunitats autònomes. En el seu Informe Anual, l'organisme advoca per estendre les regles de sostre de despesa a aquestes administracions i també per establir d'un nou mecanisme de sancions per introduir major disciplina en les comunitats autònomes.

Finalment, l'entitat creu que pujar impostos com l'IVA és la cosa més encertada, sobretot si es compara el tipus que es paga a Espanya (18%) amb els països del nostre entorn. "La imposició indirecta, encara que té efectes negatius molt reduïts en el curt termini, en el llarg termini afecta positivament tant al PIB coml'ocupació", diu l'informe.

Ahir mateix, la ministra d'Economia, Elena Salgado, es va mostrar taxativa assegurant que el Govern ni apujaria l'IVA ni limitaria la despesa de les autonomies.