El nou govern de Portugal farà tot el possible pel retorn del país als mercats del deute, ha dit aquest dijous el líder socialdemòcrata Pedro Passos Coelho. "Necessitem retornar als mercats en dos anys -el 2013, la data límit fixada per la Unió Europea i l'FMI-, i farem tot el possible perquè el retorn sigui encara més ràpid, implementant el programa de rescat amb urgència", ha explicat el primer ministre lusità als periodistes.

Passos Coelho ha fet aquestes declaracions després d'haver signat una coalició majoritària amb el partit conservador CDS-PP. Dimecres el president Anibal Cavaco Silva va nombrar Passos Coelho primer ministre i la setmana que ve s'espera que el nou govern assumeixi el càrrec.

La convincent victòria del PSD a les eleccions del 5 de juny -amb un 39 per cent dels vots- va posar fi a mesos d'incertesa política després de l'enfonsament del minoritari govern socialista el març, quan no va aconseguir aprovar el seu últim paquet de mesures d'austeritat al Parlament.

Immers en un intens deute i crisi política, Portugal va rebre un rescat de 78.000 milions d'euros el mes passat de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, les condicions del qual inclouen una pujada d'impostos, reducció de despeses i privatitzacions.

El PSD ha defensat la reducció de les despeses del govern, que els socialistes van aconseguir reduir lleugerament, centrant-se en majors ingressos. Els socialdemòcrates també defensen una menor intervenció de l'Estat en l'economia i les privatitzacions d'empreses estatals.

Els resultats electorals del passat 5 de juny van donar al PSD 105 escons i al partit de dretes CDS 24 representants, el que permet als dos aliats tradicionals disposar d'una forta majoria al parlament, que es composa de 230 escons.