El Govern afronta una setmana decisiva en matèria laboral al Congrés dels Diputats, on es convalida el Reial decret-llei sobre la reforma de la negociació col·lectiva i es comencen a debatre les nombroses esmenes presentades a la reforma de les pensions.

Ambdues iniciatives han estat desenvolupades pel Ministeri de Treball i, mentre que en el cas de les pensions la reforma ve avalada pel consens aconseguit amb els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE, en el dels convenis col·lectius ha estat el Govern que s'ha vist obligat a legislar davant la falta d'acord dels agents socials.

El dimarts es reuneix, dins de la Comissió de Treball i Immigració, la ponència encarregada d'informar del "projecte de llei sobre actualització, adequació i modernització del sistema de la Seguretat Social", la coneguda com a reforma de les pensions. La principal mesura de la reforma és endarrerir dos anys (fins als 67) l'edat legal de jubilació actual, tot i que se seguirà permetent retirar-se als 65 anys a aquells treballadors que hagin cotitzat 38 anys i 6 mesos. La reforma, que es començarà a aplicar a partir de gener de 2013 i fins a 2027, també eleva dels actuals 15 anys a 25 el període que es té en compte per calcular la base reguladora de la futura pensió. Així mateix, caldrà acreditar 37 anys de cotització per cobrar el 100 % d'una pensió contributiva.

Entre les esmenes presentades pel PSOE destaca una referida que les empreses de més 500 treballadors que obtinguin beneficis i que iniciïn o hagin iniciat des del 27 d'abril de 2011 un expedient de regulació d'ocupació (ERO) hauran d'assumir el pagament del subsidi per desocupació dels acomiadats. La previsió de l'Executiu és que la reforma s'aprovi definitivament el juliol.