Els responsables de les carteres de finances dels països de la zona euro han decidit aquesta matinada de dilluns posposar la decisió final d'atorgar 12.000 milions d'euros més en crèdits d'emergència a Grècia. La raó ha estat que, a parer general, el país ha d'introduir mesures més dures d'austeritat abans de rebre l'ajuda.

Els ministres han dit que esperen poder atorgar els diners -el pròxim tram d'un rescat de 110.000 milions d'euros que la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional han acordat per a Grècia- a mitjan juliol. De la seva banda, Grècia ha advertit que necessita els crèdits com a màxim dins d'aquest termini per evitar no poder fer front als seus deutes.

Però mantenint la pressió sobre Atenes, on l'oposició pública a l'austeritat ha anat creixent, els ministres insisteixen en el fet que el desemborsament dependrà del fet que el Parlament grec aprovi primer les lleis que conduiran a una reforma fiscal i a la venda de béns estatals.

"Per moure els pagaments al pròxim tram, necessitem estar segurs que el Parlament grec aprovarà el vot de confiança i suport al programa, així que la decisió serà presa a començaments de juliol", ha dit el ministre belga de finances, Didier Reynders.

L'euro ha caigut moderadament respecte al dòlar al matiner mercat asiàtic a causa de la demora.

En una declaració que s'ha fet pública després de la reunió, que s'ha celebrat a Luxemburg i que ha durat set hores, els ministres també han anunciat que posarien un segon rescat a Grècia, que no ha assolit els objectius de deute en el primer pla de rescat per marges considerables.

El nou pla, que es podria fer públic a principis de juliol, inclourà més crèdits oficials i, per primer cop, una contribució d'inversors privats, que s'espera que mantinguin la seva exposició a Grècia a través de compres voluntàries de nous bons alhora que maduren els ja existents.

La declaració no anuncia la quantitat del nou rescat, ni dóna detalls de la contribució privada més enllà de descriure-la com a "substancial".

Fonts oficials de l'eurozona han dit a Reuters que s'espera que el nou pla financi Grècia a finals del 2014 i amb una quantitat pròxima als 120.000 milions d'euros. D'aquests, uns 60.000 serien nous crèdits oficials, 30.000 serien del sector privat i 30.000 més arribarien del procés de privatització a Grècia.