L'empresa pública algeriana Sonatrach ha ofert a Gas Natural Fenosa que entri en el capital del gasoducte Medgaz, on podria arribar a tenir fins al 10%, segons van explicar fonts del sector energètic.

Portaveus de la gasista espanyola van declinar fer declaracions i van al·legar que no tenen cap oferta ferma per entrar en el gasoducte de Medgaz, que uneix la costa algeriana amb Almeria, si bé les fonts del sector abans esmentades van assenyalar que la qüestió s'ha tornat a posar sobre la taula en el marc de l'acord que van assolir Gas Natural Fenosa i Sonatrach la setmana passada sobre els preus del gas. En tot cas, aquestes mateixes fonts van advertir que la resposta des de Gas Natural s'ha limitat a indicar que s'estudiarà la qüestió i que de fet no es preveu que es produeixin avenços concrets fins a finals d'aquest any o principis del proper.

Això donarà temps a què Sonatrach instrumenti la manera de facilitar el paquet en el gasoducte i estableixi una participació per sota del 10%, ja que l'algeriana no és l'única propietària de Medgaz i ha de pactar amb la resta dels seus socis l'entrada de Gas Natural Fenosa en aquesta infraestructura.

Sonatrach, soci majoritari

Sonatrach és el soci majoritari de Medgaz, amb el 36% però també participen en el projecte Cepsa (20%), Iberdrola (20%), Endesa (12%) i el grup francès GDF Suez (12%). L'operació seria vista amb bons ulls pel Govern espanyol, ja que el Ministeri d'Indústria sempre ha estat partidari d'augmentar la presència d'empreses espanyoles en aquesta infraestructura. El gasoducte de Medgaz, que està en fase de proves, compta amb una capacitat de 8 bcm/any (8.000 milions de m?/any) i ha suposat una inversió de 900 milions d'euros.