Un 1,2% el 2012

L´economia espanyola creixerà aquest any un 0,7%

L'atur assolirà enguany el seu màxim (20,5%) i l'any que ve es reduirà lleugerament fins a situar-se en el 19,9%

20.06.2011 | 12:47

L'economia espanyola creixerà un 0,7% aquest any i un 1,2% el 2012, unes "fràgils perspectives" davant d'un "poc probable" canvi de tendència i un necessari procés d'ajust fiscal, segons l'estudi Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF).

Tot i això, l'estudi indica que malgrat el bon comportament de les exportacions i la despesa pública, altres indicadors com la inversió oferiran unes perspectives complicades a llarg termini, doncs preveu que complirà el seu quart any consecutiu de descensos, amb una caiguda del 4,5% el 2011, que començaria a repuntar l'any que ve amb un creixement de l'1,6%.

Pel que fa a l'atur, afirma que aquest any assolirà el seu màxim al 20,5%, tot i que estima que el 2012 baixarà fins al 19,9%. Alhora, assegura que la inflació se situarà entorn del 3,3% a final d'any, i el consum quedarà limitat al 0,1% aquest exercici, per repuntar fins al 0,6% el pròxim.

Respecte al dèficit públic, l'EEF estima que aquesta partida es reduirà fins al 6,6% aquest any (sis dècimes més que la prevista pel Govern), però matisa que la previsió dependrà de l'absència d'incertesa política, la possibilitat que aflori més el dèficit en les administracions locals i autonòmiques i el lent avanç de les reformes posades en marxa.

Per la seva banda, subratlla que en el cas que governs europeus i el Banc Central Europeu (BCE) arribessin a un acord sobre les mesures de Grècia en els pròxims dos anys, el PIB de l'eurozona només creixeria un 2% aquest any i un 1,6% el que ve. Així, l'estudi considera que un paquet de rescat addicional per al país grec només seria "un alleugeriment a curt termini".

Tot i això, reconeix que una reestructuració moderada i ordenada del deute sí donaria cert "alleugeriment" a Grècia i evitaria la incertesa i el "caos" en el sector financer de l'eurozona.

De la mateixa manera, realitza previsions de creixement per a altres països europeus com Alemanya (+3,5%), Finlàndia (+4,1%) i Holanda (+2,2%), que considera que generaran oportunitats per a empreses que vulguin augmentar el seu poder adquisitiu en aquests estats consolidats. També preveu que els serveis a empreses constitueixin un dels àmbits amb millors expectatives en l'eurozona.

Finalment, l'informe apunta que el BCE hauria de tenir en compte, en la seva política monetària, la inflació relativament alta, les perspectives de creixement baixes i les diferències en l'evolució dels països perifèrics amb els de la resta d'Europa, doncs creu que fins ara s'ha centrat en l'alta inflació i els països més forts.

Economia

Les empreses gironines multipliquen els beneficis per set en només un any

Els guanys conjunts de les empreses de la demarcació van assolir els 815 milions d'euros el 2015,...

El president de Caixabank aposta per una «unió monetària completa» a la UE

Jordi Gual considera «imprescindible» endinsar-se en «estadis més grans d'unió...

L´empresa gironina Eurekakids obre la seva primera botiga a Hondures

La companyia gironina de joguines Eurekakids ha decidit obrir la seva primera botiga a Hondures,...

Enllaços recomanats: Premis cinema