L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat que la qualitat de la llet d'avui en dia és pitjor que la llet analitzada fa deu anys i que les marques més cares no són necessàriament les millors. Aquesta organització ha analitzat 47 marques de llet sencera que es venen en 222 establiments de quinze ciutats, i ha conclòs que les diferències de qualitat entre unes i altres són "abismals" i que la composició d'alguns d'aquests productes es pot qualificar com "frau" .

L'OCU ha denunciat en un comunicat que hi ha una "alarmant falta de control" dels procediments utilitzats per alguns fabricants, i ha atribuït el descens en la qualitat de la llet sencera a que les exigències legals "s'han relaxat" des del canvi normatiu el 2006 i al sistema de producció intensiu.

Així mateix, aquesta organització ha criticat que els controls als quals se sotmet la llet no són prou rigorosos com per treure a la llum els incompliments de la normativa.

L'anàlisi dut a terme per aquesta organització fa deu anys va donar com a resultat que les llets de pobra qualitat eren "molt menys nombroses" que en l'actualitat.

Entre els procediments que perjudiquen la composició d'aquest aliment són emprar llet amb elevada antiguitat, afegir estabilitzants que no es declaren i sotmetre a la llet a tractaments tèrmics molt agressius.

Això fa que algunes marques de llet no continguin el greix que haurien, incloguin fosfats sense advertir en l'etiquetatge o que les seves propietats nutricionals estiguin "arruïnades".

Fruit de la seva anàlisi, publicat en l'últim número de la seva revista "OCU-Compra Mestra", aquesta organització considera que al mercat hi ha marques de bona i mala qualitat a preus de tot tipus, i que no cal gastar més diners per beure una bona llet.

Pel que fa als preus, l'OCU ha assenyalat que l'estalvi segons la marca que es triï pot ser molt elevat, i cita que una família de quatre membres amb un consum mitjà de 120 litres anuals per persona gastaria 422 euros si optés per Pascual-la marca que encapçala el rànquing-, enfront dels 244 euros que gastaria si optés per la marca Muu, que segons aquesta organització ofereix la millor relació qualitat-preu.

En aquest sentit, l'OCU ha citat a la marca Muu com a "compra mestra", per la seva relació qualitat-preu i per la seva "destacat" aportació de calci. En la classificació elaborada per mesurar la qualitat de cada signatura, l'OCU ha situat com llet de millor qualitat a la marca Pascual, mentre que la pitjor parada en aquest rànquing (Polesa) s'ha detectat fins i tot una proteïna en quantitats "cridaneres" que suggereix que la llet emprada és "massa vella" i que s'han afegit residus fruit de la fabricació de formatge, com el sèrum.

Les deu firmes que han obtingut una millor qualificació per l'OCU són, per ordre descendent, Pascual, Hacendado, Consum, Kaiku, Gallega, Delit, Carrefour, Muu, Dia i Covap.

Per contra, les últimes de la classificació són, de millor a pitjor, Altamira, Carrefour Discount, Condis, El Castell, Llet Nostra, Puleva, RAM, Reny Picot, Rio i Polesa.

Per això, aquesta organització ha demanat al govern espanyol un control més estricte dels components dels lactis i els tractaments que travessen fins a la seva comercialització.