"És el moment de la veritat" per a Grècia, ha assegurat aquest dimarts el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. El parlament grec ha d'aprovar la setmana vinent un nou pla d'austeritat com a condició imprescindible per rebre 12.000 milions de la Unió Europea, uns diners vitals per no caure en fallida. "No hi ha pla B", ha alertat Barroso.

En aquest sentit, precisament, Barroso ha exigit a totes les forces polítiques gregues, i en particular a l'oposició conservadora, que donin suport en el parlament al pla d'ajust i privatitzacions pactat pel Govern d'Atenes amb la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI) i ha insistit que "no hi ha alternativa".

"La setmana vinent és el moment de la veritat, quan Grècia haurà de demostrar que està genuïnament compromesa amb l'ambiciós paquet de mesures fiscals i privatitzacions impulsat pel govern de Iogros Papandreu", ha assegurat. Amb tot, el president de la Comissió ha indicat que "ningú pot ser ajudat contra la seva voluntat".

El president de la Comissió ha reclamat a més a la resta d'Estats membres "solidaritat" amb Atenes perquè està en joc l'estabilitat de l'eurozona. "Una crisi important a Grècia seria també una crisi important a Europa", ha insistit. I ha recordat l'impacte global que va tenir la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers el 2008.

Barroso ha recolzat que els bancs privats participin en el segon rescat de Grècia "sempre que això no equivalgui a un impagament, fins i tot encara que sigui selectiu, i es faci en plena harmonia amb el Banc Central Europeu". Però ha deixat clar que "fins i tot si per un miracle tot el deute de Grècia desaparegués matí, el problema no s'hauria resolt" perquè Atenes té un problema de "dèficit estructural" que només pot corregir-se amb reformes.

Fons estructurals

El president de la Comissió ha anunciat a més que demanarà als líders europeus durant la cimera que se celebrarà dijous i divendres a Brussel·les que ofereixin a Grècia més facilitats per accedir als 1.000 milions d'euros de fons estructurals europeus que li corresponen d'aquí al 2013.

Es tracta de "mostrar als grecs que hi ha esperança, solucions al final d'aquest camí", ha defensat Barroso. Les facilitats consistirien en avançar part dels fons i prestar "assistència tècnica" a Atenes perquè els gasti millor per millorar la competitivitat i l'ocupació.

No obstant això, Barroso no ha parlat de la possibilitat de dispensar a Grècia de l'obligació de cofinançar aquests projectes, tal com havia suggerit el cap de setmana el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker.