L'Audiència Provincial de Múrcia ha confirmat la sentència dictada per un jutjat de Primera Instància de Cartagena contra Bankinter, S.A., que ha estat condemnat a pagar 58.000 euros a una clienta per no informar-lo sobre els riscos d'una inversió en participacions del Banc d'Islàndia.

El jutjat de Cartagena va condemnar al banc demandat a tornar l'esmentada suma, import de la inversió feta per la clienta, a la qual caldrà descomptar "el que aquesta hagi percebut en concepte de rendibilitat dels valors objecte del contracte".

L'Audiència Provincial, que ha desestimat el recurs presentat per Bankinter, S.A., assenyala que aquesta entitat bancària no va facilitar a la compradora del producte financer tota la informació exigida per la legislació vigent.

Informació detallada

El tribunal subratlla que "l'entitat financera que intervé professionalment en l'adquisició per part d'un client d'un determinat producte financer té l'essencial obligació d'informar-lo, prèviament, i amb el suficient detall, de les característiques del mateix, amb la finalitat que pugui adoptar la seva decisió inversora amb suficient coneixement de causa".

Afegeix que "aquesta obligació d'informar ha de cobrir, de manera especial, els riscos concrets que acompanya la inversió, sense que el banc pugui procedir a un compliment merament formal d'aquesta obligació per la via de realitzar una succinta descripció del producte en la qual simplement es ressaltin les rendibilitats i es difuminin els riscos".

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat José Joaquín Hervás, diu que el contracte "no indicava, de manera expressa, la possibilitat que el client perdés, totalment o parcial, el capital invertit, limitant-se a fer referència a uns 'ràtings' de l'emissió que, pel seu caràcter tècnic, només poden ser adequadament interpretats per inversors professionals o altres persones amb una elevada cultura financera".

L'Audiència Provincial de Múrcia conclou que "la falta d'informació per part del banc sobre els riscos de la inversió ha de generar la corresponent responsabilitat civil per a aquest, al no haver pogut la demandant recuperar el capital invertit, sense que aquell hagi acreditat que sí resulta possible aquesta recuperació ni que les participacions preferents adquirides en el seu moment tinguin en l'actualitat algun valor econòmic real".

La sentència de l'Audiència, en rebutjar el recurs presentat per l'empresa Bankinter S.A. contra la sentència del jutjat de Primera Instància, condemna aquest banc al pagament de les costes que hagi generat.