La Comissió de Treball i Immigració del Congrés dels Diputats ha finalitzat la segona i última reunió de la Ponència sobre la reforma de les pensions incorporant un nou paquet d'esmenes pactades entre el PSOE i CiU entre les quals destaca una que planteja elevar de manera progressiva durant els propers vuit anys la base reguladora de la prestació per viduïtat del 52% actual al 60% per a aquelles persones majors de 65 anys si no reben una altra ajuda.

Així, aquest increment, que es començarà a aplicar a partir l'1 de gener del 2012 no podrà ser compatible amb un treball ni altres ingressos que superin el límit mínim per ser beneficiari de la prestació. Aquesta proposta rebaixa les pretensions inicials de CiU, que volia que l'increment arribés al 70% i fins i tot al 90% en circumstàncies especials.

Així mateix, una altra de les esmenes acceptades pel PSOE contempla el traspàs a les comunitats autònomes dels immobles així com el patrimoni de la Seguretat Social adscrit a activitats sanitàries gestionades per aquesta.

A més, accepta reformar la llei en un any per establir un sistema de compensació a la Seguretat Social perquè reconegui el període de servei militar obligatori o prestació social substitutòria a efectes de cotització.

Fins a 270 dies cotitzats per fill

També s'augmentarà, de manera progressiva de 112 a 270 els dies reconeguts com cotitzats per a la futura pensió a aquells pares que tinguin un fill, a un ritme de 14 dies per any. Només podrà beneficiar-se un dels progenitors, que serà sempre la mare en cas de controvèrsia.

A més, els tres anys d'excedència en funció de la cura de fills o menors adoptats, tindran la consideració de període de cotització efectiva per a les corresponents prestacions de les Seguretat Social per jubilació, incapacitat, mort i supervivències, maternitat i paternitat.