La Unió Europea ha instat al conjunt de la classe política grega a donar suport a les noves mesures d'ajust i el pla de privatitzacions del país com a únic camí per continuar rebent el suport exterior i evitar les terribles conseqüències que implicaria una fallida.

Els caps d'Estat i de govern de la UE han repetit aquesta idea de manera insistent en les diferents declaracions que han fet aquesta dijous a la tarda en el marc de la cimera europea de dos dies que ha començat a la capital belga, amb la crisi grega com a teló de fons .

"No hi ha un pla B", ha advertit el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, abans de participar en la reunió.

La Unió Europea exigeix que la classe política grega escenifiqui el seu suport al programa d'assistència financera internacional mitjançant l'aprovació parlamentària de les noves mesures d'ajust per valor de 28.000 milions, en una votació prevista per dimarts que ve.

No obstant això, el líder de l'oposició grega, el conservador de Nova Democràcia Antonis Samaras, rebutja les mesures impulsades pel govern socialista, per considerar que Grècia necessita una política diferent de la consolidació fiscal, "que garanteixi que l'economia es recupera", tal com ell mateix ha expressat després d'assistir a la reunió del Partit Popular Europeu (PPE), prèvia a la cimera.

Moltes de les declaracions dels líders han anat encaminades a vèncer la resistència de Samaras en aquest sentit, apel•lant al seu sentit de la responsabilitat.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha instat l'oposició grega a "fer honor a la seva responsabilitat històrica" i a aprovar les mesures, mentre que la líder lituana, Dalia Grybauskait?, ha arribat a dir que la classe política grega s'havia comportat de manera irresponsable en el passat.

El mateix primer ministre grec, Yorgos Papandreu, ha considerat que "és molt important que qualsevol polític grec sigui responsable perquè hi ha molt per fer a Grècia".

Per la seva banda, Papandreu ha demanat a la Unió Europea que mostri un "compromís ferm" amb el seu país, ja que aquest gest permetria impulsar un vot favorable del Parlament grec, la setmana que ve.

"Crec que si hi ha un fort compromís de la Unió Europea també hi haurà un fort compromís del Parlament grec i podrem avançar junts", va dir.

En aquest sentit, els líders comunitaris tracten de pactar una declaració de suport explícit a Grècia durant la cimera, encara que segons les primeres versions, el text no farà esment explícit al proper desemborsament d'ajuda i si esmentar la necessitat que les forces polítiques gregues escenifiquin el seu suport al programa com a condició prèvia d'accés als diners.

Altres fonts han explicat que el text serà més general i al·ludirà a la situació dels altres països rescatats (Irlanda i Portugal).

Papandreu ha mantenit una reunió prèvia a la cimera amb alguns líders comunitaris, en què va afirmar que el Govern d'Atenes "complirà els seus compromisos" i ha garantit el suport parlamentari a les mesures d'ajust, ha explicat una font comunitària.

Així mateix, les fonts consultades han dit que no cal esperar decisions relacionades amb el proper desemborsament d'ajuda o el disseny del segon pla de rescat per a Grècia durant la cimera, ja que el calendari en aquest sentit passa primer per superar la votació al Parlament grec del proper dimarts.

Un cop superada aquesta votació, el desbloqueig del cinquè tram i la concreció del segon pla d'assistència a Grècia, més enllà del rescat de 110.000 milions adoptat el maig de 2010, correspon als ministres de Finances durant les reunions que celebraran a la primera quinzena de juliol.

Malgrat els avenços aconseguits després de l'acord franco-alemany per integrar la contribució del sector privat en el rescat, el punt més difícil continua sent la implicació de bancs, asseguradores i fons de pensions en el mateix.

Els països europeus van avançar ahir sobre aquest últim punt, en demanar als grans tenidors de deute de Grècia que s'impliquin en el segon rescat del país, una iniciativa en participar la vicepresidenta segona del Govern espanyol, Elena Salgado, qui va convocar als alts directius de les grans entitats espanyoles per demanar-los suport en el rescat grec.

Mentrestant, els dubtes sobre Grècia han tornat a llastar els mercats, amb pèrdues generalitzades i importants en les principals borses europees.