El Consell de Ministre ha acordat aquest divendres el sostre de despesa previst per al 2012. La retallada del sostre de despesa serà d'un 3,8% respecte el del 2011. En termes reals suposa una caiguda del 7,6% de la despesa, 117.333 milions d'euros. Aquesta decisió es pren per arribar als objectius de dèficit compromesos amb el Consell Europeu. Pel que fa a les comunitats autònomes, com al 2011, el seu objectiu de dèficit seguirà sent 1,3%, tot i que la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha afirmat que tindran més recursos, concretament 7.900 milions d'euros. La vicepresidenta ha alertat que espera que es dediquin a la prestació de serveis bàsics i la reducció de la morositat.

L'objectiu de dèficit de l'Estat per a 2012 és de 4,4%, per a comunitats autònomes és de l'1,3% i per ajuntaments del 0,3%. La vicepresident econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, ha volgut deixar clar que les comunitats autònomes han de complir l'objectiu i el govern espanyol utilitzarà "totes les eines" de les que disposa per "controlar" que sigui així. "Seguirem amb l'exigència", ha deixat clar. La vicepresidenta també ha avançat que amb el mateix objectiu de dèficit que aquest any, comunitats autònomes i entitats locals tindran recursos addicionals.

Concretament, les comunitats autònomes disposaran de 7.900 milions d'euros més que en aquest exercici. Salgado ha afirmat que encara no era moment de concretar la distribució. Això sí, la vicepresidenta espera que els diferents territoris dediquin els ingressos extra a la seva "responsabilitat" amb els serveis bàsics fonamentals i la reducció de la morositat.

No més impostos

La vicepresidenta ha descartat que es torni a registrar una pujada d'impostos o una baixada dels sous dels funcionaris. El creixement dels ingressos, ha explicat Salgado, es produirà "fonamentalment" per un cicle econòmic més favorable que ha d'arribar i perquè es reduirà els ajornaments, com el del pagament de l'IVA, per un major ritme de l'economia espanyola i per un major control sobre l'economia submergida.

Convençuts dels suports parlamentaris

Tant la vicepresidenta econòmica com el vicepresident primer s'ha mostrat convençuts que al Congrés dels Diputats s'aconseguiran els suports necessaris per aprovar el sostre de despesa. Rubalcaba no ha volgut donar cap detall més i ha assegurat que durant la negociació amb CiU i PNB per aprovar la reforma de la negociació col•lectiva no es va tractar aquesta qüestió.