El governador del Banc d'Itàlia, Mario Draghi, ha estat confirmat aquest divendres a la cimera de la UE com a substitut del francès Jean-Claude Trichet al capdavant del Banc Central Europeu. La seva responsabilitat principal, buscar l'estabilitat de l'euro.

Els caps d'Estat i de govern europeus han confirmat a Draghi, qui assumirà el càrrec al novembre pròxim, en la segona jornada de la cimera que la UE va celebrar a Brussel•les, amb què es va tancar una de les fonts d'incertesa que pesaven sobre la zona euro durant la major crisi viscuda en la història de la unió econòmica i monetària.

Per aconseguir la designació de Draghi, la UE ha hagut de superar un obstacle d'última hora, produït per la reticència francesa a perdre la seva representació en el màxim òrgan de gestió de la institució monetària, quan expiri el mandat de Trichet.

Malgrat el suport exprés que el president francès, Nicolas Sarkozy, va formular a Draghi el passat 26 d'abril, París havia exigit que l'italià Lorenzo Bini Smaghi renunciés al seu lloc de conseller a l'institut emissor per deixar pas a un francès, atenent la regla no escrita segons la qual els principals països de la zona euro estan representats en l'òrgan de gestió.

Aquest divendres, el banquer italià ha accedit finalment a les pressions de França i Itàlia perquè abandonés el seu lloc, després d'una conversa telefònica que ha mantingut amb el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, al marge de la cimera.

"He tingut un contacte telefònic aquest matí amb el senyor Bini Smaghi, que m'ha informat personalment a prop de la seva intenció de no acabar el seu mandat com a membre del consell de direcció", ha explicat Van Rompuy.

"El problema de l'equilibri geogràfic està resolt", ha indicat a aquest respecte el president francès, Nicolas Sarkozy, que ha rebutjat revelar qui serà el substitut de l'italià a la junta del BCE.

Davant les crítiques d'ingerència en la institució monetària independent, la cancellera Angela Merkel ha assegurat que la seva independència i l'estabilitat està "plenament garantida".

Van Rompuy ha afegit que "el Consell Europeu respecta plenament la independència del BCE i dels seus membres".

En aquest sentit, "correspon a Bini Smaghi decidir el calendari" de la seva sortida, segons Van Rompuy, encara que tant Merkel com Sarkozy han confiat que aquesta es produirà a temps del relleu de Trichet.

Respecte al nomenament de Draghi, Van Rompuy ha confiat que "exercirà un lideratge fort i independent" de la institució, "continuant la tradició establerta pels seus antecessors".

Aquest lideratge "és essencial en temps normals i indispensable en temps difícils" com els que viu actualment la unió monetària, segons el parer de Van Rompuy.

"El conec bé, sé del seu compromís amb Europa, la seva excepcional competència en assumptes econòmics i monetaris", ha dit per part seva el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso.

El governador del Banc d'Itàlia, que actualment ja és membre del consell del BCE, advoca per un estricte control de preus a la zona euro i una major integració econòmica per evitar noves crisis de deute com la de Grècia.

Des que va començar a parlar de la contribució de la banca al segon rescat grec, Draghi s'ha alineat amb l'encara líder de la institució monetària, en alertar dels perills que comportaria una Reestructuració del deute grega sobre el sector bancari del país i també sobre els països de la perifèria de la zona euro més exposats al contagi.

L'italià ja havia rebut el suport dels ministres de Finances de la zona euro i el suport del Parlament Europeu, en un vot consultiu celebrat ahir, encara que per ser confirmat oficialment haurà de tornar a passar pel consell de ministres de Finances, probablement en juliol.

El pas de Draghi a la presidència del BCE ha estat possible després que l'exgovernador del Bundesbank Axel Weber, defensor a ultrança de les fèrries polítiques de control de la inflació i favorit d'Alemanya, es retirés de la carrera pel lloc per les seves discrepàncies amb la política d'adquisició de bons del BCE durant la crisi del deute.

Les taques a l'expedient de Draghi, de 63 anys, estan relacionades amb el paper que va exercir com a vicepresident del banc d'inversió nord-americà Goldman Sachs, acusat d'ajudar a maquillar els comptes públics a l'anterior Executiu grec per amagar els alts nivells d'endeutament del país .

Per la seva banda, el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, no va descartar oferir a Bini Smaghi la presidència del Banc Central d'Itàlia, lloc per al que va considerar que està "qualificat" i que queda lliure amb la partida de Draghi a Frankfurt, on hi ha la seu del BCE.