El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, considera "una bona línia de reflexió", l'opció de reduir la jornada a canvi d'una part del sou per lluitar contra l'atur. Casas recorda que "no pot ser" que els ajustaments sempre es facin "via destrucció d'ocupació".

Casas admet que no és fàcil aplicar una mesura així perquè "reduir salari en una situació complicada com la nostra ja comporta un sacrifici" però critica que l'economia espanyola i catalana facin sempre els ajustaments per guanyar competitivitat via destrucció d'ocupació. "No pot ser que la productivitat l'assolim a base de destruir i crear desocupació".

La rigidesa del mercat laboral és un gran obstacle per sortir de la crisi, recorda. Casas descriu el mercat laboral en quatre o cinc blocs. El bloc protegit dels funcionaris, un altre bloc de la gent amb contractes indefinits que treballaven a les grans empreses, un tercer bloc que és el dels treballadors en precari, i finalment el bloc dels desocupats.

Considera molt negatiu el fracàs de la reforma de la negociació col·lectiva, especialment per la imatge que es transmet a fora de l'Estat . "El decret dóna sortida a un punt que estava mort però no afronta tots els reptes del mercat laboral i que la negociació assumia". La reforma, doncs ha quedat a mig camí "i el que és pitjor és que aquesta valoració la fan els mercats internacionals", adverteix.

Internacionalment el que més sorprèn de l'economia espanyola és aquesta taxa d'atur i "si els mercats valoren com a insuficient això és important perquè l'economia espanyola està sota vigilància".

Una de les fórmules possibles per guanyar competitivitat les empreses és abaixar les cotitzacios socials. Casas és partidari d'una reducció de les cotitzacions per incentivar l'exportació sempre que es compensi la disminució dels ingressos que això comportaria. "Sóc més partidari de la reducció que de la subvenció de les cotitzacions", apunta.

Per compensar la caiguda d'ingressos s'ha especulat amb la pujada de l'IVA. "S'ha d'acabar d'estudiar si l'increment de l'IVA seria adequat o contraindicat. Tal com estan les finances públiques qualsevol tipus de reducció s'ha de veure quin impacte té en el dèficit".

Una altra de les mesures per guanyar competitivitat que s'ha proposat des de diferents sectors és una "devaluació encoberta". En aquest sentit el degà recorda que una devaluació "ens podria anar molt bé". Afegeix que una devaluació encoberta ha d'arribar per un acord global de la zona euro. "Ajustar la cotització de l'euro seria una bona mesura per als països que estan més tocats i que més necessiten exportar per equilibrar els ses comptes", afirma. I afegeix que l'euro a dues velocitats, si es pogués implantar, "seria un cop de mà a algunes economies i de retruc als països que tenen més risc exposat en aquestes economies de la zona euro".