Joaquim Gay de Montellà ens rep a la seu la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) poc abans de dinar amb els membres de la seva junta rectora. Vinculat des de fa anys al món patronal, va ser durant anys directiu del sector financer i poteriorment va ocupar càrrecs de responsabilitat a Acesa i Abertis. Actualment dirigeix el hòlding familiar Estram, amb interessos en el sector del vi (compta amb un celler al Penedès) i, sobretot, en els de la restauració. Entre d'altres, formen part del grup l'Hotel Villa Paulita (Puicerdà), l'Hostal de la Granota (Sils), i els restaurants Cal Ros i Torre Bonica (Girona) i La Fortalesa (Hostalric). Abans de comerçar l'entrevista saluda tots els dirigents de la patronal gironina, mira el rellotge (el porta un quart d'hora adelantat), ens recorda que els seus origens familiars per part paterna venen de Figueres i la Cerdanya, i que el seu besavi va presidir l'Audiència de Girona.

Vostè té interessos en el sector turístic. Les previsions són tan optimistes com ens expliquen?

Les últimes dades fiables que tenim són les de tancament d'abril, on s'observa un creixement important, tant en l'àmbit estatal com de les comarques gironines. Les perspectives són que l'any serà bo. Això no vol dir que ho tinguem tot fet. Hem de seguir millorant en qualtitat i consolidar la Costa Brava com a destí i com a marca turística de referència a tot Europa.

Fins a quin punt han sortit beneficiats dels conflictes que s'han viscut els últims mesos en països del nord d'Àfrica?

És indubtable que haurem absorbit part del turisme que hauria anat a aquests destins. Però també hem de valorar la feina que hem fet aquí. El sector hoteler ha fet en els darrers anys un esforç inversor molt important per renovar les seves instal·lacions. Cada vegada tenim més hotels de 4 i 5 estrelles, i molts dels nostres hotels de 3 estrelles estan al nivell dels 4 estrelles que trobem a França.

Ryanair està retallant vols a l'aeroport de Girona i no s'acaba de posar d'acord amb la Generalitat. Què en pensa?

Tot i que el 80% del turisme que arriba a Girona i la Costa Brava ho fa en cotxe, l'aeroport de Girona ha esdevingut un element clau de dinamització econòmica. El fet que hagi arribat a 4 o 5 milions de passatgers ha ajudat molt als sectors de l'hoteleria, el comerç i la restauració. Per tant, sóc un ferm partidari de seguir donant suport a aquesta instal·lació. Aportar diners a Ryanair s'ha de veure com una oportunitat empresarial. Però no només Ryanair, s'ha d'ajudar a totes les companyies que apostin pel nostre territori.

Què li cal a l'economia catalana i de l'Estat per tornar a créixer i crear ocupació?

Ens calen reformes. Hem de ser valents. No podem quedar-nos quiets a veure què passa. Els mercats han reaccionat malament davant la falta d'acord entre sindicats i patronal a l'hora de reformar la negociació col·lectiva. Posteriorment tampoc han acollit bé la falta d'ambició del decret llei del Govern. Anem cap a un escenari gens atractiu per a l'economia espanyola.

Per què, segons la patronal, és tan important desvincular l'evolució de l'IPC de les pujades salarials?

Al segle XXI els empresaris necessitem revisions salarials vinculades a la productivitat. L'IPC general està molt lluny de la realitat. Si almenys la referència fos el subjacent, que no té en compte el preu del petroli... Vincular els salaris a l'evolució de la inflació provoca la destrucció de llocs de treball. Cada vegada vegada que l'IPC creix per sobre el PIB es genera més atur. Hem de ser valents. Tots hem de fer un esforç.

Si aquestes reformes no arriben, ... és partidari d'un avançament electoral?

Nosaltres no estem per fer valoracions polítiques. La nostra preocupació és que els polítics siguin eficaços i responsables. Si el que governa no té moral de victòria, ni capacitat de convèncer, ni compromís per fer avanços hauria de fer un pas enrere. Nosaltres reclamem lideratges forts. Els empresaris volem contribuir a generar riquesa i ocupació. Els polítics ens han de donar instruments per a fer-ho.

Tot i que les estadístiques mostren un descens de l'absentisme laboral, aquest segueix essent un dels importants dèficits que la patronal veu en el sistema de relacions laborals

El Decret llei de reforma de la negociació col·lectiva ho passa totalment per alt, quan és un tema que havíem estat parlant i en el que havíem arribat a acords amb els sindicats en el sentit que les mútues poguessin fer el control de l'absentisme. A Espanya, cada dia hi ha més de 400.000 persones amb feina que no treballen habitualment per diferents causes. Això no pot ser. No hi ha país que suporti aquests índexs d'absentisme. S'ha de corregir d'alguna manera. L'absentisme no justificat és intolerable. S'està perjudicant la productivitat de les empreses i generant un greuge comparatiu cap als companys que cada dia acudeixen al lloc de treball.