La desena edició de l'Índex UAB d'Activitat Turística preveu que el sector torni a ser durant el 2011 el motor de l'economia catalana amb un augment de l'activitat turística del 2%. La recuperació de mercats tradicionals com l'alemany, l'anglès, i, sobretot el francès, sumat a la inestabilitat de potencials competidors com Egipte o Tunísia, farà que Catalunya rebi 600.000 turistes estrangers més que el 2010. Uns turistes que estaran 7,24 dies de mitjana, una xifra molt similar a la del 2010, però que gastaran un 2% més, amb una despesa total de 10.727 euros. A més, Barcelona es consolidarà com a punt de referència pel que fa al turisme de creuers, situant-se com la quarta destinació europea.

Deixada enrere la crisi dels anys 2008 i 2009, el turisme a Catalunya continua amb la seva tendència positiva. L'activitat turística, sintetitzada a l'Índex UAB d'Activitats Turística creixerà un 1,9%. Segons les previsions, el nombre de turistes estrangers podria créixer un 4,2% i arribar als 14,8 milions, és a dir, 600.000 persones més que el 2010.

Aquest augment s'explica per l'augment de mercats tradicionals com l'alemany i l'anglès, que pujaran un 4,5 i un 3,6% respectivament en relació a l'any anterior, i, sobretot el francès, el mercat clau pel sector turístic català pel seu volum que creixerà un 3,1% fins arribar als 3,6 milions de turistes. També contribuiran a les bones xifres, encara que en menor mesura per ser mercats més petits, l'augment de turistes dels països nòrdics i Bèlgica, amb increments del 8,6 i del 9,1% respectivament.

Per últim, la inestabilitat política a països com Egipte o Tunísia, potencials competidors, produirà un "efecte rebot" que millorarà sensiblement les xifres previstes. De fet, el responsable de l'índex, Juan Antonio Duro, ha quantificat, encara que no està inclòs al treball, que sense aquest efecte, el creixement del nombre de turistes hauria estat del 2%, i el de la despesa de poc més del 1%.

Altres dades que milloren respecte l'any 2010 és la del nombre de pernoctacions, que creixerà un 2,6% fins arribar als 107 milions. El creixement de les pernoctacions es deu també als mercats emergents, als francesos i als alemanys. Val a dir, però, que la durada mitjana de les estades baixarà lleugerament dels 7,35 dies de l'any passat, als 7,24 d'aquest.

Pel que fa a la despesa dels turistes estrangers se situarà , segons l'índex, en 10.727 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 2% respecte el 2010. No obstant això, es preveu un descens de la despesa per turista del 2,1%, situant-se en 725 euros, i una lleugera davallada de la despesa per turista i dia del 0,6%, que serà de 100 euros.

Turisme de creuers

L'auge del sector del turisme i la millora del posicionament de Barcelona en aquest mercat a contribuït a que augmenti espectacularment la demanda a la capital catalana durant les dues últimes dècades,i, especialment, els últims cinc anys.

A més, com han destacat els responsables de l'índex, el turisme de creuers és molt beneficiós per a l'economia catalana pel seu alt poder adquisitiu. Segons els càlculs que han fet públics, cada turista gasta de mitjana uns 300 euros diaris, una xifra que multiplica per tres la d'un turista estàndard.