El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat aquest dimarts durant el debat sobre política general que s'elevarà un 50% per sobre del Salari Mínim Interprofessional (SMI) el límit de sou no embargable en un procés d'execució pressupostaria. Concretament, es passa de 641 a 961 euros, en cas de no tenir familiars al càrrec, amb un 30% més per cada familiar que depengui d'aquest sou i no tingui ingressos. D'aquesta manera, es podrà arribar fins a 1.300 euros que serà impossible embargar.

En la rèplica al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, Zapatero ha anunciat que s'elevà el percentatge de sou no embargable en el cas d'una execucció pressupostaria. Fins ara, el banc podia embargar tot el sou, amb excepció de 641 euros, el salari mínim interprofessional. A partir d'ara, aquest mínim s'eleva un 50%, fins els 961 euros. En el cas de tenir familiars al càrrec, cadascun sumaran un 30% més de sou que no es podrà embargar.

L'objectiu, ha dit Zapatero, és protegir les famílies i fer un "pas més enllà" amb l'ampliació del percentatge. Pel president espanyol es tracta d'una decisió "audaç i contundent per evitar que famílies en procés d'execució pressupostaria" es trobin en una situació "insostenible".

De la mateixa manera, a més a més d'aquesta mesura que Zapatero ha titllat d'"important alleugeriment" pels afectats, el govern espanyols segueix estudiant els processos d'execució hipotecaria que en alguns casos resulten "abusius" i adoptarà alguna iniciativa per posar fre a "abusos objectius que es produeixen en els processos de subhastes".

Préstecs per reduir la morositat dels ajuntaments

A més a més, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que ha donat ordre a la Comissió Delegada d'Afers Econòmics perquè l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) posi en marxa una línia de crèdit per pagar factures pendents dels ajuntaments a empreses i autònoms a 30 d'abril del 2011.

Segons ha explicat el president espanyol, l'ICO, a través de l'entitat col•laboradora oportuna, es realitzarà el pagament directament a proveïdors. El termini d'aquest prèstec als ajuntaments no podrà superar els 3 anys ni el 25% de la participació del municipi dels tributs de l'Estat. Aquesta serà la garantia final del préstec. En resposta a Duran i Lleida, Zapatero ha dit que el govern espanyol farà un esforç. "a veure si aquesta via pot funcionar".