La desena edició de l'Índex UAB d'Activitat Turística preveu que el sector torni a ser durant el 2011 el motor de l'economia catalana amb un augment de l'activitat turística del 2%. La recuperació de mercats tradicionals com l'alemany, l'anglès, i, sobretot el francès, sumada a la inestabilitat de potencials competidors com Egipte o Tunísia, farà que Catalunya rebi 600.000 turistes estrangers més que el 2010. Uns turistes que estaran 7,24 dies de mitjana, una xifra molt similar a la del 2010. A més, Barcelona es consolidarà com a punt de referència pel que fa al turisme de creuers, situant-se com la quarta destinació europea.

Deixada enrere la crisi dels anys 2008 i 2009, el turisme a Catalunya continua amb la seva tendència positiva. L'activitat turística, sintetitzada a l'Índex UAB d'Activitat Turística creixerà un 1,9%. Segons les previsions, el nombre de turistes estrangers podria créixer un 4,2% i arribar als 14,8 milions, és a dir, 600.000 persones més que el 2010.

Aquest augment s'explica per l'augment de mercats tradicionals com l'alemany i l'anglès, que pujaran un 4,5 i un 3,6% respectivament en relació a l'any anterior i, sobretot, el francès, el mercat clau pel sector turístic català pel seu volum, que creixerà un 3,1% fins arribar als 3,6 milions de turistes. També contribuiran a les bones xifres, encara que en menys mesura per ser mercats més petits, l'augment de turistes dels països nòrdics i Bèlgica, amb increments del 8,6 i del 9,1% respectivament.

Per últim, la inestabilitat política a països com Egipte o Tunísia, potencials competidors, produirà un "efecte rebot" que millorarà sensiblement les xifres previstes. De fet, el responsable de l'índex, Juan Antonio Duro, ha quantificat, encara que no està inclòs al treball, que sense aquest efecte el creixement del nombre de turistes hauria estat del 2%, i el de la despesa, de poc més de l'1%.

Altres dades que milloren respecte de l'any 2010 és la del nombre de pernoctacions, que creixerà un 2,6% fins arribar als 107 milions. El creixement de les pernoctacions es deu també als mercats emergents, als francesos i als alemanys. Val a dir, però, que la durada mitjana de les estades baixarà lleugerament dels 7,35 dies de l'any passat als 7,24 d'aquest.