Acord monetari

Andorra podrà encunyar euros propis a partir del 2013

L'acord entre la UE i el Principat també preveu la lluita contra el blanqueig de capitals al país dels Pirineus

30.06.2011 | 14:35

El cap de govern d'Andorra, Toni Martí, i l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, han signat aquest dijous a Brussel·les l'acord monetari que permetrà encunyar euros andorrans el 2013. "S'obre una nova era en les relacions entre Andorra i la UE", ha proclamat Rehn. "Demostrem un cop més que el poble i el Govern d'Andorra és conscient que té l'obligació de complir els seus compromisos internacionals", ha defensat Martí, culminant vuit anys de negociacions amb Brussel•les. Martí ha advertit que "ara vindran altres reptes per Andorra" i ha demanat que s'afrontin amb la mateixa "transparència, honestedat i bona sintonia" que Andorra té avui amb la UE.

"Aquest acord marca una etapa històrica en les relacions entre Andorra i la UE, felicito el govern i el poble andorrà pels esforços que ha fet per tancar aquestes llargues negociacions", ha celebrat l'eurocomissari finlandès Rehn, després de signar l'acord. El conveni obliga el Principat a assumir la legislació del sistema bancari europeu i lluitar contra el blanqueig de capitals i el frau i la falsificació de moneda. Com Mònaco o el Vaticà, Andorra podrà emetre inicialment, el 2013, 2,3 milions d'euros.

Martí s'ha entrevistat també amb l'eurocomissari de Mercat Interior i Serveis Financers, el francès Michel Barnier, i aquest dijous a la tarda es reunirà amb el president del Consell Europeu, el democratacristià flamenc Herman Van Rompuy. El cap de govern d'Andorra ha volgut agrair a la Comissió "que en l'últim moment hagin pogut incloure dos punts que són importants per clarificar alguns aspectes de la interpretació de l'acord". "Ara vindran altres reptes per a Andorra i si els fem amb la mateixa transparència, honestedat i bona sintonia que ara tenim amb la UE, el futur del nostre Estat dins d'un entorn, que ja decidirem, europeu, serà molt fructífer", ha assegurat Martí.

L'abril del 2013, el Principat haurà de complir la normativa sobre bitllets i monedes i l'octubre del mateix any la que preveu controls contra la falsificació i el blanqueig de capitals.

Posteriorment, l'abril del 2016, haurà d'haver fet seva la que regula la recollida d'informació estadística, i encara disposarà de dos anys més, fins el 2018, per acabar d'assumir la resta de la legislació bancària i financera de la UE.

El 80% dels nous euros andorrans (que s'emetran a partir d'un conveni amb la Fàbrica Nacional de Moneda y Timbre espanyola i amb la Monnaie francesa) s'hauran de posar en circulació i el 20% restant es podrà reservar per a edicions especials o de col•lecció de l'Estat.

L'acord sotmet Andorra al Tribunal de Justícia de la UE (en cas de litigi entre la part europea i la part andorrana per un incompliment de la legislació comunitària intervindrien els jutges de Luxemburg). I preveu assistència tècnica per part de la Comissió Europea, dels dos estats veïns, França i Espanya, i dels seus respectius bancs centrals. Des de l'entrada en vigor de l'acord monetari, el govern andorrà té un any i mig per signar el conveni multilateral amb l'Organització Internacional de Comissió de Valors, una exigència que el G-20 també ha imposat a Luxemburg, Àustria, Suïssa o l'illa de Man.

Economia

El president de Retailcat, Joan Carles Calbet
El comerç català es prepara per un «Black Friday» consolidat

El comerç català es prepara per un «Black Friday» consolidat

Retailcat demana que el sector del comerç es posi d'acord en la durada del període de descomptes

El Suprem dona la raó als bancs en els casos d´hipoteques a l´IRPH

El Suprem dona la raó als bancs en els casos d´hipoteques a l´IRPH

Considera que la simple referència d'una hipoteca a aquest índex no implica falta de transparència...

La diferència entre autonomies en el consum de menjar és de fins al 700%

Les categories en les quals existeix una major disparitat entre comunitats són...

Gabriel Martínez serà el nou director de Comunicació del Banc Sabadell

Banc Sabadell ha nomenat Gabriel Martínez, fins ara director de Comunicació Externa...

Enllaços recomanats: Premis cinema