Índex de Preus de Consum

L´IPC cau tres dècimes i se situa en el 3,2% al juny

Els preus del tabac, els aliments i les begudes no alcohòliques influeixen en el descens de l'índex

 09:44  

EP / MADRID L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha situat al juny la seva taxa anual en el 3,2%, tres dècimes menys que al mes anterior, a causa, principalment, al comportament dels preus del tabac i els aliments i les begudes no alcohòliques , segons l'indicador avançat sobre l'evolució de preus a l´Estat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, la taxa anual de l'IPC retrocedeix al juny per segon mes consecutiu després d'arribar a l'abril un 3,8%, el seu valor més elevat des de setembre del 2008, mes en què es va situar en el 4,5%.

L'increment del cru ha elevat els preus des de principis d'any, amb una pujada del 3,3% al gener i del 3,6% al febrer i març per aconseguir a l'abril el 3,8% i iniciar el maig (3,5% ) el camí del descens, després de vuit mesos consecutius a l'alça.

Per la seva banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va arribar el passat mes de juny el 3%, quatre dècimes menys que al maig.

L'INE ha iniciat la difusió de l'indicador avançat de l'IPC després d'introduir una sèrie de canvis en l'IPC harmonitzat, que faran que les diferències entre tots dos, abans mínimes, s'accentuïn.

Com a conseqüència d'un reglament europeu d'obligat compliment, els IPCH dels països europeus donaran un tractament comú als productes considerats estacionals, entre els quals s'inclouen el peix, les fruites i verdures fresques i el vestit i el calçat.

Les conseqüències de l'aplicació d'aquest reglament europeu en el càlcul de l'IPCH seran, d'una banda, les grans oscil•lacions de preus i, per altra, la ruptura en la sèrie històrica.

Habitualment, la dada avançada de l'IPC harmonitzat que publica l'INE a finals de cada mes sol coincidir (amb prou feines varia en una dècima) amb el de l'IPC general. Amb el nou tractament que es donarà als productes estacionals en la inflació harmonitzada, això no passarà, ja que hi haurà diferències importants en els resultats d'ambdós indicadors.

Per aquesta raó, l'INE ha considerat convenient publicar un IPC avançat, que complementarà el de l'IPCH, i que permetrà tenir una informació completa de les taxes d'inflació nacional i de la que serveix de referència comparativa amb els països de la UE.

L'INE ha recordat que els indicadors avançats només proporcionen informació orientativa, de manera que no tenen per què coincidir amb les dades definitives, que es publicaran el proper 13 de juliol.

Consultoris

Consultori legal

L'equip d'advocats de Prat Sàbat es posa al vostre servei i respon cada dijous les preguntes rebudes


Enllaços recomanats: Premis cinema